posljedice su strašne / Amputacije, opekline 3. i 4. stupnja, doživotne traume: Stiže Nova godina, oprezno s pirotehnikom!

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Iz Službe za prevenciju zagrebačke policije podsjetili su kako su lani imali dva osobito teške slučaja - dijete (9) izgubilo je vid, drugom djetetu (mlađem od 14 godina) liječnici su morali amputirali prste jedne ruke

30.12.2023.
13:09
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Uoči blagdana i slavlja svake godine policija upozorava na opasne ozljede koje mogu nastati uporabom pirotehnike. Podsjećaju kako su sve petarde i redenici zakonom zabranjeni, a kupnja lakše pirotehnike dopuštena je od 15. prosinca, s tim da se može upotrebljavati samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije upozorio je još prije 15 dana u razgovoru za RTL Danas da su unazad dvije godine zabranjene su sve petarde, a da su osobe koje ih posjeduju u prekršaju.
"Pokazalo se da je najviše tjelesnih ozljeda upravo zbog takve pirotehnike. Od 15.12. do Nove godine mogu se kupiti i rakete, vatromete, kutije, fontane i slični artikli koji pretežito daju efekt bljeska. Znači, oni se mogu kupiti, mogu ih kupiti punoljetne osobe. U trgovačkim centrima možemo vidjeti i pirotehniku tzv. klase F-1. Njih mogu kupiti osobe koje su starije od 14 godina", objasnio je Vukoja te dodao kako ozljede znaju biti jako teške i ostavljaju doživotne posljedice.
"Preporučujem roditeljima da pokažu djeci, pogotovo dječacima, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi na internetu kakve su to ozlijede. Da ih upozore na opasnosti. Isto tako, ako posjeduju oružje, neka zaključaju, pogotovo ako imaju nekakvo eksplozivno sredstvo koje nije dopušteno, neka ga predaju policiji", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA APELIRA /

Dijete u Splitu imalo 20 zabranjenih petardi. Roditelji dobili kaznu od koje 'boli glava'

Image
POLICIJA APELIRA /

Dijete u Splitu imalo 20 zabranjenih petardi. Roditelji dobili kaznu od koje 'boli glava'

Zoran Barčot, kirurg iz Dječje bolnice Zagreb u razgovoru za RTL Danas naglasio je kako se moć pirotehnike ne smije zanemariti:
"Ona može biti velika i svakako preporučujemo da pirotehniku koriste stariji od 18 godina, a djeca da sa sigurne udaljenosti prate, ali i starije osobe te životinje".

A kakve su to posljedice koje ostaju djeci nakon ovakvih ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su traume za cijeli život, ne samo fizičke nego i psihičke. Naravno, ne pate samo djeca, pate i roditelji, uža i šira obitelj", istaknuo je Barčot.

Mislav Švigir iz Službe za prevenciju zagrebačke policije koji je podsjetio kako su lani imali dva osobito teške slučaja - jedno devetogodišnje dijete izgubilo je vid, drugo dijete (mlađe od 14 godina) imalo je amputaciju prstiju jedne ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apel roditeljima ne samo da ne koriste pirotehniku, i ne samo da kontroliraju djecu, nego da ih ne potiču uopće da sama djeca koriste pirotehniku. Na internetu možete vidjeti doista potresne faktografije - amputacije, opekotine 3 i 4 stupnjeva- to želimo izbjeći", rekao Švigir je dodajući da posljedice korištenja pirotehnike mogu biti za cijeli život te dodao da policija provodi niz i preventivnih i represivnih mjera.
"Nama su problem ilegalna pirotehnika i petarde koje su zaostale prije donošenja izmjena Zakona 2020. kada su one postale ilegalne. Apeliramo sve da ih dragovoljno predaju bez ikakvih sankcija u okviru 'Manje oružja manje tragedija'".

Nastavio je da su sve petarde strogo zabranjene te da su kazne su visoke. Za ono što se smije koristiti, apelirao je da se to koristi na otvorenom, ali ne tamo gdje se okuplja veći broj ljudi i nikako u zatvorenom prostoru, jer za to su predviđene sankcije. Inače, od 2018. više od 20 osoba je teže ozlijeđeno zbog korištenja pirotehničkih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Mladi stradavaju od opeklina. I ne, praznici i petarde nisu jedini problem: 'Žele selfie, ali vagoni nisu za igru'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo