SAD NAM POKLANJA 2 NOVA MOĆNA HELIKOPTERA: / Stižu najnovije verzije Black Hawka, evo što sve mogu

Image
Foto: Profimedia

U Hrvatsku stižu najnovije M verzije helikoptera koji će koristiti pripadnici Zapovjedništva za specijalne sange.

10.6.2019.
23:34
Profimedia
VOYO logo

SAD će Hrvatskoj isporučiti dva nova helikoptera Black Hawk UH-60M, doznaje Jutarnji. Nove moćne letjelice stići će početkom 2022. godine.

Radi se o helikopterima čiju je donaciju američka vlada Hrvatskoj odobrila lani u rujnu. Neslužbeno se doznaje kako je nedavno u Ministarstvu obrane održan sastanak čelnik ljudi MORH-a i Oružanih snaga s predstavnicima američke vojske na kojem su dogovoreni detalji isporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 milijuna dolara vrijedna donacija

Donacija vrijedi oko 50 milijuna dolara, a osim helikoptera, uključuje i rezervne dijelove. Obuku pilota i mehaničara te zemaljsku opremu za prihvat helikoptera morat će platiti Hrvatska. Prema dostupnim informacijama, riječ je o iznosu od oko 15 milijuna dolara.

Hrvatska bi, prema najavama, do 2025. trebala nabaviti najmanje deset helikopetar Black Hawk te njima zamijeniti aktualne ruske helikoptere Mi-8 kojima tada istječu svi resursi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je dogovorena obuka za osam pilota i 20-ak mehaničara, koja bi se provodila u SAD-u, te konfiguracija helikoptera, piše Jutarnji.

Široka uporaba

U Hrvatsku stižu najnovije M verzije helikoptera koji će koristiti pripadnici Zapovjedništva za specijalne sange. Helikopter se može koristiti a zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali i u gašenju požara, nadzoru granice...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letjelice su oporemljene glass kokpitom, novim sustavom upravljanja komandama i većim lopaticama glavnog rotora, čime je nosivost povećabna za još 225 kilograma.

Paralelno s realizacijom donacije kreće i proces nabave nova dva helikoptera koje ćemo platiti. Prema dostupnim informacijama, cijena po helikopteru bi u suradnji s američkom vladom trebala biti iznimno povoljna, kažu sugovornici Jutarnjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo