suradnja dviju država / Američki avioni F-16 prvi put na Plesu: Do zrakoplovne baze dopratila ih dva MiG-a

U Hrvatsku su došli pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote s dva aviona F-16

5.4.2019.
17:17
VOYO logo

Nakon prošlogodišnjeg posjeta potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića Nacionalnoj gardi Minnesote u svibnju 2018. godine i na poziv ministra, u Hrvatsku su došli pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote s dva američka višenamjenska borbena aviona F-16.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom ulaska u zračni prostor Republike Hrvatske američke avione F-16 dočekala su dva aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i dopratila ih do zrakoplovne baze na Plesu. 

Image

Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu

Image

Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu



Ovo je prvi put da američki avioni F-16 dolaze u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje će boraviti od 5. do 8. travnja  2019. godine.

Pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote došli su u posjet 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u sklopu bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te partnerstva Republike Hrvatske i Savezne Države Minnesote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivana Franić



Zajedničke letačke aktivnosti pripadnika HRZ-a i pripadnika 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote planirane su tijekom ovog vikenda u zračnom prostoru Republike Hrvatske.

Slijetanje američkih borbenih aviona pratila RTL-ova reporterka Ivana Franić. Otkrila je kako je znakovito to što je u posjetu ministru Damiru Krstičeviću u MORH-u bio američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst. Nisu razgovarali o nabavci vojnih zrakoplova nego o zajedničkim NATO aktivnostima, misijama i zajedničkim vojnim vježbama hrvatskih i američkih vojnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna grada Minnesote partner je hrvatske vojske. Lani u svibnju Krstičević je bio u Minnesoti i letio je u F-16. Rekao je da je tada i dogovorio ovaj posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo