VRIJEDNA DONACIJA /

Američka vojska donirala je Hrvatskoj novu vojnu opremu vrijednu 1,5 milijuna dolara

Oprema je donirana kao potpora za hrvatski doprinos UN-ovim snagama u Libanonu. Oprema je spremna i svečano predstavljena u vojarni Croatia u Zagrebu, ali Sabor odlazak hrvatske vojske u Libanon još nije odobrio

6.11.2017.
18:45
VOYO logo

SAD opet daruje hrvatsku vojsku - ovaj put opremom vrijednom 1,5 milijun dolara. Umjesto na zagrebačkoj kiši, strojevi uskoro mogli biti na libanonskoj prašini. "Mi još nemamo odluku, prema tome Hrvatski sabor je taj koji treba razmotriti, ako donese onda će vojska odraditi zadaću. Radi se o pedesetak ljudi, ali kad Sabor donese odluku", kazao je Damir Krstičević, ministar obrane.

SAD je donirao utovarivač, dva teretna motorna vozila i dva sustava za pročišćavanje vode. Oprema bi trebala pomoći i direktno hrvatskim građanima. "Ova oprema direktno poboljšava mogućnosti hrvatske vojske za zadatke kao što su stabiliziranje zgrada, ali i za za pročišćenje i distribuciju vode", tvrdi Julieta Valls Noyes, američka veleposlanica u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda izgledaju kao obični šatori, pročišćivači su najvredniji dio opreme. "Sam uređaj ima sposobnost pročišćavanja 1500 galona po satu ili 5680 litara po satu", kazala je Marijana Bogović, zapovjednica voda za pročišćavanje i opskrbu vodom.

Bio bi vrlo vrijedan prije par mjeseci u okolici Zadra. "Vidjeli ste i poplave u Zadru, koliko smo bili angažirani i pomagali u sanaciji. Jedan takav sustav kojeg dobivamo će doprinijeti da budemo još efikasniji i da možemo još više pomagati civilnim institucijama", kazao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostala vozila pomoći će u gradnji cesta i drugih objekata. "Teretna vozila služe prvenstveno za prijevoz materijala a kopač utovarivač služi za iskopavanje, bušenje, nabijanje materijala", kazala je Maja Žužić, zapovjednica infrastrukturnog voda za UN misije. Što bi točno hrvatska vojska trebala raditi u Jordanu i zašto je njezino prisustvo potrebno - ministar obrane tek treba obrazložiti pred Saborom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo