Ekološka katastrofa / Amazonija i dalje gori: U 48 sati podmetnuto novih 2000 požara

Image
Foto: ap images

Iako je samo prije nekoliko dana, zakašnjelom reakcijom brazilskih vlasti zabranjeno potpaljivanje požara, Amazonija umire

2.9.2019.
14:41
ap images
VOYO logo

Iako je samo prije nekoliko dana, zakašnjelom reakcijom brazilskih vlasti zabranjeno potpaljivanje požara, u Amazoniji je, unatoč tome, u zadnjih 48 sati izbilo čak dvije tisuće novih, javlja Business Insider

Podaci su to koje je objavio National space Research Institute koji je upozorio da je čak 51,9 posto požara zabilježenih u Brazilu, upravo iz Amazonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kroz cijeli kolovoz Amazonija se borila s rekordnim požarima koji su gutali vegetaciju i ugrožavali biljni i životinjski svijet. O prožarima se pričalo i na ovogodišnjem G7 summitu na kojem je Brazilu ponuđena pomoć od 20 milijuna američkih dolara. No, brazilski predsjednik Jair Bosonaro izjavio je tada da će te novce moći prihvaiti samo ukoliko mu se ispriča francuski predsjednik Emmanuel Macron jer ga je nazvao bezobraznim.

Mnogi tvrde da su požare namjerno potpalili lokalni seljaci kako bi rasčistili šumu i stvorili pogodno tlo za obrađivanje zemlje. Za požare se javno optužuje i sam brazilski predsjednik. Brojni svjetski medji pišu kako je upravo on glavni faktor koji su poticali na spaljivanje Amazonije, a sudeći po razvoju događaja, farmeri su se oglušili na zabranu paljenja vatre, a pluća svijeta i dalje umiru pod vatrenom stihijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo