'Čovjeka uhvati tuga kada gleda ove brojke, nije dobro'

Popis stanovništva pokazao je kako je prosječna starost u RH 41,7 godina. Za usporedbu ona je 1953. iznosila 30,7 godina.

20.12.2012.
9:25
VOYO logo

"Hrvatska već danas nestaje, pogledajte u Dalmatinskoj zagori, tamo živi samo staračko stanovništvo, ljudi umiru", kazala je to za Slobodnu Dalmaciju demografkinja, akademkinja Alica Wertheimer Baletić.

Ona podsjeća i kako radno sposobno stanovništvo puni proračun i održava "pogon", a takvih je sve manje. "Čovjeka uhvati tuga kada gleda ove brojke, nije dobro. Nadam se da će ovi podaci doći do glava naših političara, neka se konačno uhvate pravih problema, jer ovo je zaista pravi problem. Ako ne budemo imali više živorođenih, ako se ne poveća broj radno sposobnog stanovništva, onda nema ni gospodarskog oporavka, nema mirovina, socijalnih naknada", kaže Baletić napominjući kako se radi o strateškom pitanju našeg ekonomskog razvoja a da nijedna politička opcija nije uzela ovu problematiku u pomno razmatranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već se u popisu 1971. vidjelo gdje Hrvatska ide. Danas prije svega mladima treba osigurati stambeno pitanje i dobar posao, spriječiti na taj način da se odsele. I onda će oni osnivati obitelj, jer tko će planirati velik broj djece ako nemaju kruha i krov nad glavom?", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo