Alergija nosi tri dodatna boda za upis u srednju školu

Učenici koji boluju od alergije pri upisu u srednju školu dobivaju dodatna tri boda. Ti bodovi mogu odigrati ključnu ulogu kad je riječ o upisu u iznimno tražene gimnazije.

4.7.2012.
10:32
VOYO logo

Učenik koji završi osnovnu školu pri upisu u srednju može računati s tri dodatna boda ukoliko pati od peludne ili neke druge alergije. Tako će učenici koji imaju hunjavicu ili upalu očiju pri cvatnji trave primjerice, imati pravo prvenstva pred onima koji imaju isti ili bolji prosjek ocjena, ali nemaju alergiju. A njihova dodatna tri boda mogu odigrati veliku ulogu, posebice kad je riječ o upisima u najtraženije škole, jer je velik broj onih s maksimalnih 60 bodova, koliko ih se može prikupiti na račun ocjena i drugih elemenata.

Prema pravilima upisa u srednju školu, kandidati sa zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju imaju pravo na tri dodatna boda, no je li posebno bodovanje alergije opravdano s obzirom na to da jednaki broj dodatnih bodova dobivaju i djeca s ozbiljnim teškoćama u učenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju imati pravo na izbor zanimanja

Dok Ministarstvo obrazovanja o tome još razmišlja, ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić kaže da o tome hoće li se nekom učeniku peludna alergija uvažiti kao osnova za dodatna tri upisna boda odlučuje školsko povjerenstvo, te da su u pravilu takvi zahtjevi osnovani.

"Nitko ne može dobiti tri boda na račun jedne liječničke potvrde s pečatom. To mora argumentirati poviješću bolesti koja ima svoj dulji kontinuitet i koja učenika ometa u realizaciji svojih sposobnosti", pojasnila je Vokić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo smatra kako se time djeci alergičarima omogućava izbor zanimanja. Naime, oni, kako pojašnjava, ne mogu izabrati zanimanje na otvorenom, pa bi im se trebao omogućiti upis u školu općeg smjera gdje će imati manje zdravstvenih problema koji ih kao kroničare prate cijeli život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo