'ODNOSI NISU NARUŠENI' / Markotić došla na predstavljanje Laucova istraživanja: 'Mi smo kao znanstvenici uvijek u dobrim odnosima'

Iako se Gordan Lauc i Alemka Markotić ne slažu oko covid potvrda, očito je da imaju zajednički stav o tome da se zaraza manje širi pri toplom vremenu

20.12.2021.
20:24
VOYO logo

Gordan Lauc je prije mjesec dana izbačen iz Znanstvenog savjeta Vlade, jer je javno pozivao na prosvjede protiv covid potvrda te dovodio u pitanje učinkovitost cjepiva.

"Ja nisam nikada pozivao na konkretan prosvjed. Ja sam samo rekao ljudima da moraju izraziti svoje neslaganje tako da pišu vladama, da pišu gradonačelnicima, da na neki način izraze svoje neslaganje, uključujući izići na neki od prosvjeda, naravno, ako se radi o zakonitim prosvjedima. Da pokažu što to ljudi misle, jer nažalost ono što radi politika ne slaže se s onim što misli većina ljudi", poručio je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odnosi neće biti narušeni'

Na prosvjedima je proglašen svojevrsnim herojem antivaksera, dok se ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemku Markotić vrijeđalo. No, ona je dala podršku Laucu na predstavljanju rezultata istraživanja o tome da broj zaraženih koronavirusom opada s toplijim vremenom, a koje je objavio njegov laboratorij.

"Mi smo kao znanstvenici uvijek u dobrim odnosima, a i kao kolege, ne moramo se slagati u svemu. U ovom dijelu u kojem mi surađujemo na projektu, već 4-5 godina surađujemo jako dobro, a što se tiče covida i svega, svak' svoj dio zna, pa o tome i govori", rekla je Alemka Markotić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAD JE I SLUŽBENO /

Gordan Lauc više nije član Znanstvenog savjeta: 'Nismo promijenili stav'

Image
SAD JE I SLUŽBENO /

Gordan Lauc više nije član Znanstvenog savjeta: 'Nismo promijenili stav'

Lauc je potom nadodao: "Zbog toga što se možda nismo slagali oko jedne stvari neće naši odnosi biti narušeni, niti će naša suradnja biti narušena. U znanosti morate sučeljavati argumente, morate raspravljati. Nekad se nećete složiti, ali na kraju, kad se skupi dovoljno dokaza, opet ćemo se složiti."

Zajedničko razmišljanje

Lauc, naime, smatra da i zaraženi pacijenti mogu imati covid potvrdu, dok Markotić vjeruje da se covid potvrdama zaraza širi sporije te da ju je lakše kontrolirati. Ipak, oboje se slažu da zaraza jenjava s dolaskom toplijeg vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi radovi su izašli, a ovo dalje sve zanimljive stvari koje se nadam će biti, to su neki biomarkeri, imunološki parametri. Da vidimo u različitim težinama kliničkih slika što ćemo moći vidjeti, to je ono što mene najviše zanima. Dakle, hoćemo li imati neke elemente kojima ćemo moći procjenjivati, hoće li neki pacijenti ići u nekom težem smjeru", objašnjava Markotić.

Sve će biti jasnije kad se obrade podaci PCR strojeva. Samo jedan od njih može obraditi 20.000 uzoraka dnevno. To je više od broja testiranja koja se obave u jednom danu u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo