'TO JE NEŠTO ŠTO MOŽE POMOĆI' / Markotić o američkom lijeku protiv covida: 'Ima određeni potencijal, daje se na usta, može biti praktičan, ali...'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock; Robert Anic/PIXSELL

Alemka Markotić kazala je da se očekuje da će EMA dati svoj krajnji sud o lijeku američke farmaceutske kompanije u prosincu

29.10.2021.
13:21
Ilustracija: Shutterstock; Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije dobra, a stručnjaci naglašavaju da je najbolji način obrane od epidemije koronavirusa - cijepljenje. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" je naglasila da ne postoji niti jedan lijek koji bi mogao liječiti covid.

Alemka Markotić kazala je da se očekuje da će EMA dati svoj krajnji sud o lijeku američke farmaceutske kompanije u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam nažalost u ekspertnoj skupini Europske komisije, gdje smo donijeli popis desetak lijekova koji imaju najviše potencijala za pomoć. Ta lista još nije vani, pa sam ograničena komentirati pojedinačne lijekove", kazala je Markotić.

'Lijek ima određenog potencijala, ali...'

"Taj lijek ima određenog potencijala, ali u ovom trenu ne postoji nijedan lijek koji će liječiti covid. Sve što je predloženo je nešto što može pomoći, ali ne može izliječiti.  Ograničena sam da bih mogla previše komentirati ali generalno, lijek ima određeni potencijal, daje se na usta, može biti praktičan, ali u ovom trenutku nema lijeka za covid", poručila je i dodala da cijepljenje ostaje jedina opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MARKOTIĆ IMA VAŽNU PORUKU /

'Bilo bi jako pametno da se sve žene koje planiraju trudnoću cijepe. Imamo tri rodilje u dosta teškom stanju'

Image
MARKOTIĆ IMA VAŽNU PORUKU /

'Bilo bi jako pametno da se sve žene koje planiraju trudnoću cijepe. Imamo tri rodilje u dosta teškom stanju'

"Kroz sva radna međunarodna tijela, nitko za sada nema ideju da bi represija ili lockdown mogli dovesti do rješavanja situacije. Tu su svi jedinstveni. Uvijek zaključimo da su mjere i cijepljenje jedino što je učinkovito, nema lijeka. Nije idealno, ali je najbolje što imamo. Tu će se morati uključiti i drugi.

Nitko ne zagovara obveze, ali se definira kaos što neki dežurni na društvenim mrežama zagovaraju teške mjere, a ti isti, čim mjere budu uvedene, odmah napadaju sve te mjere. Ne smijemo podlijegati tim situacijama", kazala je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijeka koji popijem, imam streptokok ili anginu, pa već nakon tri tablete antibiotika budem bolje - toga sada, nažalost, nema s covidom", naglasila je i dodala "cijepljenje je cijepljenje".

"Prevencija i cijepljenje su nešto čemu moramo stremiti jer, kad dođe do liječenja, moglo bi biti kasno", dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo