ALARMANTNO UPOZORENJE: / 'Ovdje se nalazi 115 tona jedne od najkancerogenijih tvari na svijetu, a u pogon može ušetati bilo tko!'

Image
Foto: PIXSELL / arhivska snimka, Pero Lovrović

Nakon što je odlukom Trgovačkog suda u Rijeci Dina Petrokemija d.d.

2.9.2016.
12:12
PIXSELL / arhivska snimka, Pero Lovrović
VOYO logo

Kako piše Novi list, načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović na konferenciji za novinare upozorila je javnost na kancerogene tvari uskladištene u tamošnjem zapuštenom postrojenju Dina Petrokemije.

Prijeti opasni vinilkloridmonomer

"Jesu li oni u Zagrebu uopće svjesni da Omišalj i otok Krk jesu dio Hrvatske odnosno činjenica da i ovdje, vjerovali ili ne, vrijede ili bi barem trebali vrijediti zakoni te zemlje", najprije se zapitala načelnica rekavši potom da je ondje uskladišteno 115 tona tvari za koju stručnjaci tvrde da je četvrta na listi najkancerogenijih uopće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica prestanka postojanja Dine kao pravnog subjekta, gubitka odgovorne osobe ovlaštene za njeno zastupanje, a time i zaključivanje bilo kakvih pravnih poslova, čak i onih vezanih uz čuvanje i zaštitu samog postrojenja možda i ne bi bila tako strašna stvar da se u tom pogonu i danas ne nalazi značajna količina opasnog otpada. Uz ostalo, ondje je i 115 tona vinilkloridmonomera (VCM-a), tvari za koju su me znalci upozorili da je četvrta na listi najkancerogenijih tvari koje uopće postoje", kazala je Ahmetović prozivajući nadležne institucije za neodgovornost i protuuzakonito postupanje.

Pogon čuvaju još samo dvojica zaštitara

Riječ je, kaže Ahmetović, o 'tempiranoj bombi' čiji vremenski detonator polako, ali sigurno odbrojava, a danas je ne čuvaju čak ni vatrogasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam, to je postrojenje s tonama ondje ostavljenih iznimno opasnih kemikalija povjereno na čuvanje dvojici zaštitara za koje uistinu više ne znam ni sama reći temeljem čega ih netko ondje uopće drži. Naime, tvrtka za koju rade više nema s kime sklopiti ugovor o njihovu angžamanu pa se pitam s koje su osnove ondje danas 'ostavljeni' zaštitari i da li oni na porti Dine u ovom trenutku zapravo volontiraju?! Bojim se da je sad već bivša, danas i nepostojeća Dina zapravo ostavljena na milost i nemilost posjetitelja, čak i nedobronamjernika koji, prema mojim saznanjima, od danas u taj pogon mogu ušetavati kako se kome smisli", zaključila je svoje zabrinuto obraćanje javnosti omišaljska načelnica.

Image
Foto: Pero Lovrović/PIXSELL
Image
Foto: Pero Lovrović/PIXSELL

Pomoćnik ministra: Nema razloga za zabrinutost

Iz Ministarstva zaštite okoliša, na njezino pitanje kada će kemikalije u pogonu Dine Petrokemije biti zbrinute, svojedobno joj je odgovoreno da spomenuto Ministarstvo nije dužno postupati stoga što "sanacija" tog pogona nije u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pomoćnik ministra zaštite okoliša za inspekcijske poslove Matija Tvrtko Drmić na pitanje novinara Novog lista o čuvanju i zbrinjavanju kemikalija u Dini, odgovorio je da su trenutačno na postrojenju Dine Petrokemije djelatnici društva AKD zaštite, koji ondje ostaju do daljnjega.

"Kemikalije su uskladištene te ne predstavljaju opasnost za stanovništvo i okoliš", rekao je Drmić dodavši da je više od 50 posto kemikalija uklonjeno, a radi se i na uklanjanju preostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo