'A JE IM TRAJAO...' / Aktualni članovi Uprave Ine ne žele odstupiti, a ni zamjene ne žele taj posao: 'To samo pokazuje epsku nesposobnost Vlade'

Iako je prvo pristao, a Vlada ga predložila, Emanuel Kovačić se na kraju zahvalio

20.9.2022.
19:27
VOYO logo

I dok se aktualni članovi uprave INA-e drže za fotelje, u njih zasjesti ne žele predložene zamjene. Kako javlja RTL Danas, iako je prvo pristao, a Vlada ga predložila, Emanuel Kovačić se na kraju zahvalio.

"Nije to nikakva izvanredna situacija nego je čovjek iz osobnih, obiteljskih razloga rekao da to ne može prihvatiti", rekao je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a.
Iz Banskih dvora jučer su potvrdili da će kao nove članove uprave predložiti redovitog profesora sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Hrvoja Šimovića, naftnog stručnjaka i poduzetnika Miroslava Skalickog, te spomenutog Kovačića, INA-inog direktora koji u Upravu ipak neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi se ono reklo a je im i trajao. To samo pokazuje sad već epsku nesposobnost Vlade RH u izboru kadrova i epsku sposobnost kadrova koje je izabrala Plenkovićeva Vlada za sudjelovanje u korupcijskim aferama", rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

Image
POTPALJENI MOLOTOVLJEV KOKTEL /

Plenkoviću nije bilo dovoljno što su svi zaboravili na slučaj Ina: Odlučio je dodatno pumpati strah i dizati svoj rejting

Image
POTPALJENI MOLOTOVLJEV KOKTEL /

Plenkoviću nije bilo dovoljno što su svi zaboravili na slučaj Ina: Odlučio je dodatno pumpati strah i dizati svoj rejting

Jurčić hvali Šimovića

Dok Vlada ne imenuje novog trećeg kandidata, odgođena je sutrašnja sjednica Nadzornog odbora. Bivši ministar gospodarstva u vrijeme prodaje prvog dijela INA-e Ljubo Jurčić hvali budućeg člana Uprave Šimovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je uključen u mnoge praktične poslove u gospodarstvu, tako je on u ovom slučaju izvrstan izbor za ovu situaciju", kaže Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva. A jedan od poslova - koji je Šimović, inače u vrlo dobrim odnosima s bivšim ministrom Ćorićem i aktualnim Primorcem, obavljao je u Revizijskom odboru INA-e baš u vrijeme Škugorovih ugovora. Odmah po izbijanju afere ministar Filipović je za RTL najavio detaljno češljanje svih sustava kontrole…

"S posebnim osvrtom što je radila interna revizija, što je radila eksterna, odnosno komercijalna revizija, kakva je bila uloga revizijskog odbora", rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja. Ali prije nego su istražitelji završili kontrolu, čovjeka koji je bio zadužen za reviziju, Vlada planira instalirati u upravu. A iz te uprave trenutni članovi ne žele ni nakon premijerovih poziva na ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Vlada ne bude imala dovoljno jake argumente da ih prisili, da im zavrne ruku, nema vam ništa od toga", kaže Bauk. "Da sam ja premijer oni ne bi 24 sata izdržali na čelu Uprave INA-e. Država ima mehanizme. Koji su to? Pa evo, gospodin Niko Dalić - njegova žena je u Upravi Podravke, je l' tako? Vi to predlažete ucjenu? Ja predlažem sve što je na raspolaganju", rekao je Nikola Grmoja.

Kako ih smijeniti bez otpremnine?

U HDZ-u su ih spremni smijeniti bez otpremnina, kojim pravnim manevrom, ne otkrivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima pravnih načina da se u ovom slučaju, čak i ako ne žele dobrovoljno otići da ostanu bez otpremnine. Mislim da će o tome biti u narednim danima riječ", rekao je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a. A nakon što u Vladi nađu zamjenu zamjene - nove članove Uprave potvrdit će Nadzorni odbor idućeg tjedna.

 Davor Štern , bivši generalni direktor Ine komentirao je što misli o slučaju Emanuela Kovačićakoji je prvo pristao na prijedlog Vlade da uđe u Upravu Ine, a onda odustao u zadnji trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štern o odustajanju zamjene: 'Mudar potez...'

"Mislim da je to njegov vrlo pametan potez. Jer u ovim uvjetima ako se ništa ne promijeni, ne može se jamčiti budućim članovima uprave koji nemaju nikakvog utjecaja na poslovanje, da se opet neće netko naći u sličnoj situaciji. U takvim uvjetima mislim da je njegov potez bio mudar", objasnio je Štern De Vrgni.

Na pitanje je li onda sasvim svejedno hoće li Dorić, Dalić, Markotić otići i njih zamijeniti netko drugi, Štern je odgvoorio potvrdno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovim uvjetima da. Ako se ne promijeni lista ovlaštenja za donošenje odluka i način upravljanja INA-om gdje se odluke donose 400 kilometara dalje od nje, mislim da bilo tko tko bi bio u toj upravi, tu možda i leži odgovor zašto oni odbijaju dati ostavke - zato što se prvo mora dokazati njihova izravna krivnja u ovome što se dogodilo, a slijedom toga bi dobili ili ne bi dobili odlukom nekog sudskog organa obeštećenje", kazao je.

"Oni imaju ugovor", ističe Štern na pitanje eventualne spornosti da ih je Vlada imenovala, a sad ih želi maknuti, "ako im se dokaže da su prekršili ugovor, onda je jasno da Vlada ima pravo. Ako nisu prekršili ugovor, a to je već čisto pravno pitanje, e onda je njihova pozicija razumljiva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo