Aktivisti napustili 'Cvjetni': Tomo, vraćamo ogradu!

Udruge se povlače iz Varšavske i najavljuju da će u ovoj fazi borbe pomagati institucijama u utvrđivanju kaznene odgovornosti upletenih u projekt Cvjetni.

18.6.2010.
18:15
VOYO logo

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije i Teodor Celakoski iz Prava na grad objavili su danas kako više neće biti dežurstva i kulturnog programa u Varšavskoj. Njihova borba za tu ulicu ulazi u drugu fazu, nakon mjesec dana što su Varšavsku štitili svojim tijelima: nakon sprječavanja investitora da prekrši zakon, slijedi pritisak institucija da utvrde sve detalje oko kršenja zakona prilikom izdavanja dozvola za gradnju rampe i za preizgrađenost projekta Cvjetni, a aktivisti smatraju da se radi o koeficijentu iskoristivosti koji je povećan sa 3 na 4,5.

Tomašević je pročitao dio nalaza ekspertnog tima Ministarstva kulture temeljem kojega je Državno odvjetništvo prvi puta nakon 3.5 godine borbe aktivista priopćilo da su utvrđene nezakonitosti u izdavanju dozvola za taj projekt. Pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, kulture i prirode Doris Kažimir , utvrdilo je Ministarstvo kulture, lažno je tvrdila da je Horvatinčićev projekt u skladu s konzervatorskom podlogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suglasnost Gradskog zavoda koja je bila potrebna da se izglasa GUP je zapravo netočna i nezakonita. Može se reći da je konzervatorska suglasnost krivotvorena i neistinita. Sporne su dvije izmjene GUP-a, koje se tiču koeficijenta izgrađenosti unutar bloka, što je investitor itekako koristio te izmjena koja po prvi puta u Zagrebu dopušta denivelaciju javne površine, odnosno rampu u Varšavskoj ulici", pojasnio je.

Traže od Grada Zagreba da te dvije izmjene GUP-a stavi van snage i lokacijske dozvole koje su omogućile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažimir je potpisala ovu nezakonitu suglasnost, temeljem koje je Skupština izglasala izmjene GUP-a pa Detaljni plan uređenja, temeljem kojeg su izdane sve dozvole. Tražimo da se istraži kaznena odgovornost pročelnice jer sumnjamo da je bila riječ o čistoj tehničkoj grešci", kazao je Tomašević.

"Ne može čovjek zaraditi 47 milijuna eura na temelju lažnih dokumenata", zaključuje on. Pretpostavlja da će se institucije, prije svega Grad Zagreb i Ministarstvo okoliša sada "loptati među sobom tko će to sada riješiti do kraja i preuzeti odgovornost, a mi ćemo im u tome pomoći". Ne želi nagađati tko je sve upleten, podsjećajući da su njihove udruge prijavile gradonačelnika Milana Bandića te da je slijedom toga djelovao i DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratili su Horvatinčiću građevinsku ogradu i poručili mu da će se vratiti s dvostruko više građana ako primijete da pokušava ponovno graditi.

"Varšavska se prije ili kasnije mora pretvoriti u ono što je bila", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006160661006 arti-201006170563006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo