'bit ćemo prvaci' / Ako ste ljubitelji nekadašnje jugoslavenske košarke, prvom prilikom pođite u kino!

A ako ste ljubitelji nekadašnje jugoslavenske košarke, ali i priča o Davidu i golijatu, prvom prilikom pođite u kino. Sinoć je premijerno prikazan film 'Bit ćemo prvaci'. Regionalni projekt okupio je vrhunske glumce s ove i one strane granice, a kakav je rezultat suradnje, otkriva Ružica Đukić

25.3.2015.
17:57
VOYO logo

Godina je 1970. Košarkaška reprezentacija bivše države u Ljubljani igra protiv Sjedinjenih Američkih Država.

I bili su. Upravo o tom velikom sportskom događaju govori film 'Bit ćemo prvaci svijeta' čija je zagrebačka premijera održana sinoć u Arena centru.

"Znam sve o toj generaciji, o generacijama prije toga. Generacije poslije sam i gledao, tako da je to stvarno jedan povijesni trenutak. Što se mene osobno tiče", kazao je glumac Sergej Trifunović.

Sergej u filmu glumi trenera reprezentacije, Stefan Kapičić svog oca Dragana koji je bio poznati košarkaš, a isti zadatak, utjeloviti svog oca, dobio je i Petar Krešimir Ćosić. Slavnog Nikolu Plećaša, pak, igra Gordan Bogdan.

"Moja generacija, mogu reći kompletno, i ja smo to primili s velikim emocijama, i to je stvarno film emocija koje je probudio u nama iz doba kada smo mi osvojili svjetsko prvenstvo, kada smo bili svjetski prvaci, kada košarka na tim prostorima bivše Jugoslavije postaje maltene broj jedan", prokomentirao je Nikola Plećaš, košarkaška legenda.

"Te scene samog turnira košarkaškog su trebale biti vjerno prikazane. Dakle, svaka akcija, svaki šut, svako dodavanje, svaki promašeni šut ili izgubljena lopta morala je bit onakva kakva je bila u dokumentarnom zapisu tako da smo se stvarno oznojili dobro", rekao je Robert Kurbaša.

"Napravili smo film koji je američka priča. To su one američke priče o luzeru koji postane pobjednik međutim ove naše priče su istinite. Ovi su stvarno osvojili zlato sedamdesete, u finalu su tukli Amerikance", rekao je Leon Lučev.

Na filmu je radila ekipa koja je producirala i Montevideo, a režirao ga je Darko Bajić, široj publici najpoznatiji po kultnoj seriji Sivi dom. S obzirom na temu koju obrađuje i odabir glavnih likova, film je, čini se, izvrsno ujedinio glumačku ekipu regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo