AKO SE PRESELITE OVDJE, DVIJE GODINE NE MORATE PLAĆATI STANARINU: / Naravno da postoji kvaka, ali nije nikakva drama

Image
Foto: YouTube/Screenshot

Jedan grad u Italiji nudi alternativu nekretninama od jedan euro kako bi potaknuo demografsku obnovu

24.2.2020.
7:09
YouTube/Screenshot
VOYO logo

Za razliku od mnogih talijanskih općina koje su u borbi protiv demografskih problema počele nuditi nekretnine za jedan euro, grad Teora, na jugu talijanske pokrajine Kampanije, novim stanovnicima odlučio je ponuditi plaćanje najamnine ako se odluče doseliti. To dolazi nakon što se pojavila sumnja da bi vlasnici nekretnina za jedan euro mogli koristiti te jeftine nekretnine za odmor, a ne za stalni život, piše CNN.

U gradu Teori uvjereni su da će njihov plan bolje funkcionirati od nekretnina za jedan euro, iako je ta mjera donijela dobre rezultate. Tvrde da će novim stanovnicima platiti iznos od 150 eura za najam prazne kuće u razdoblju od dvije godine ili ponuditi 5000 eura da je kupe. No, postoji i "kvaka". Kupci u gradu Teori moraju ostati najmanje tri godine i moraju imati minimalno jedno dijete u trenutku prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem u prodaju praznih kuća za jedan euro jer to ne potiče ljude da ostanu u gradu. Oni samo dođu na nekoliko mjeseci tijekom godine kao turisti. To nije rješenje. Ali uzimanjem boravka i upis djece u lokalnu školu, to daje novi život", rekao je Stefano Farina, gradonačelnik Teore za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZVUČI NEVJEROJATNO, ALI MOŽETE KUPITI KUĆU ZA MANJE OD 8 KUNA! /

Ovi gradovi ih nude po toj cijeni. Ima samo jedan uvjet

Image
ZVUČI NEVJEROJATNO, ALI MOŽETE KUPITI KUĆU ZA MANJE OD 8 KUNA! /

Ovi gradovi ih nude po toj cijeni. Ima samo jedan uvjet

Razorni potres

Prema njemu, broj stanovnika u Teori dramatično se smanjio nakon razornog potresa 1980. godine koji je pogodio i susjedni Lioni, nakon čega se nikada više nije u potpunosti obnovio. Objasnio je kako se svake godine rode samo dvije bebe, što je premalo u odnosu na 20 starih koji umru. "Spali smo na samo 1500 stanovnika. Mnogi mladi su masovno napustili ovo mjesto nakon strašnog potresa."

"Želim preokrenuti ovaj negativni trend. Djeca su naša budućnost, nove obitelji bit će građevni blokovi naše zajednice koja se smanjuje i zato potičemo one koji imaju djecu da se prijave", dodao je gradonačelnik Teore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niske cijene nekretnina

Kao jedan od najpovoljnijih talijanskih gradova za stanovanje, nudi najnižu cijenu najma nekretnine za oko 200 eura mjesečno. Kuće od oko 100 kvadrata prodaju se po cijenama od samo 30.000 eura. Tako bi novi stanovnici mogli plaćati samo 50 eura mjesečno za najam imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, kupovina nekretnine bi na kraju pa na oko 25.000 eura uz gradonačelnikov obećani dar od 5000 eura, što je manje od onoga što su morali uložiti novi vlasnici nekretnina od 1 eura za redizajn svojih trošnih imanja. Kuće na prodaju su sve u dobrom stanju, jer su iznova izgrađene nakon potresa, a neke su čak i namještene. Grad također novim stanovnicima nudi oslobađanje od plaćanje školskih obroka i davanja za lokalne usluge.

"Do sada su se doselile dvije talijanske obitelji i jedna iz Brazila s talijanskim korijenima. Doveli su čak i svoje roditelje", kaže Farina koji se nada da će i mnogi drugi pratiti njihov primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo