afera 'kum' / 'Ako dođu do podataka mogu naći gdje se osoba kretala, s kim se dopisivala, s kim je komunicirala'

Informatičar Franjo Varga i ministrov vozač Blaž Curić još uvijek su u osječkom pritvoru, a traga se za krticom

1.10.2018.
21:00
VOYO logo

Što se sve nalazi na Varginim računalima i oduzetim mobitelima - utvrđuje policija. Ključno je pitanje jesu li podaci kriptirani i na koji način. "Ako oni dođu do tih podataka što se tiče mobitela mogu naći gdje se osoba kretala, s kim se dopisivala, s kim je komunicirala, koga je zvala, društvene mreže kako je koristila, mailove koje je pisala, na koje se web stranice spajala - znači malte ne sve o osobi se s računala može naći", kazao je Alen Delić, stručnjak za informatičku sigurnost.

Lažnu korespodenciju, objašnjava naš sugovornik, danas može napraviti bilo tko. Za samo nekoliko sekundi od kolegice sam dobila poruku,koju nije poslala. Kako je išla Vargina prepiska, tek se utvrđuje. Ministrov vozač o cijelom slučaju i dalje šuti. Odvjetnik se žalio na odluku o pritvoru, tvrdeći da je potpuno promašena kvalifikacija kaznenog djela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se stavlja na teret i Vargi i Curiću uopće nije to kazneno djelo. Naime, jedan od uvjeta za određivanje pritvora je opći uvjet - da postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da je čovjek kriv ili sumnjiv za određeno kazneno djelo.  Ali da bi to postojalo, trebali bi biti elementi ispunjeni. Ja u svojoj žalbi tvrdim da to nije tako", kazao je odvjetnik Blaža Curića, Krešimir Vilajtović.

Po podacima ministarstva branitelja, Blaž Curić ima status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sa 2157 dana sudjelovanja u borbenom sektoru. Hrvatski je ratni vojni invalid sa 70% oštećenja organizma temeljem ranjavanja, pa se postavlja pitanje i kako takva osoba koja već prima izdašnu mirovinu - može voziti ministre? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pored toliko nezaposlenih branitelja, njihove djece, 88 tisuća po službenim statistikama ministarstva mislim da se moglo naći bolje rješenje", kazao je psihijatar Herman Vukušić.

Za to vrijeme, ministri zabrinuti. Afera SMS, tvrde - ugrožava sustav sigurnosti."Brine me svako curenje informacija izvan sustava, sustav mora biti spreman funkcionirati na način da sigurnost ne bi bila ugrožena", kazao je ministar pravosuđa Dražen Božnjaković.

Kako bi se ispitali svi detalji, SDP traži istražno povjerenstvo. "HDZ je uvijek bio sinonim korupcoije i klijentelizma  a sad je postao središte obavještajnog podezmlja i moje pitanje je šta po ovoj aferi radiUSKOk , šta radi DPORH, šta radi Dražen Jelenić i zato je naša odgovornost da se ova afera na zataška kao što se pokušava zataškati afera Hotmail", kazao je Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo, tvrdi Bernardić - pokazuje - zlouporabu tajnih službi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo