BROJNE AKCIJE SPAŠAVANJA / Bili su na moru, a onda je stiglo nevrijeme: Prevrnuo se katamaran, ozlijeđena djevojčica u sudaru brodica, bura nosila veslače...

Image
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture apelira na savjesno pridržavanje propisa o sigurnoj plovidbi kako bi se spriječile neželjene pomorske nezgode

28.7.2022.
12:12
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
VOYO logo

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u posljednjih je 48 sati koordinirala nekoliko akcija traganja i spašavanja u više područja nadzora sigurnosti plovidbe, prema posadama i plovilima u pogibeljnim situacijama, tijekom i nakon nevremena na moru.

Brodolomci kod Vrbnika

Prva spasilačka akcija odvila se u utorak na području nadzora Lučke kapetanije Rijeka. Radilo se o četveročlanoj obitelji, čija manja brodica pod udarima bure nikako nije mogla isploviti iz uvale nedaleko Vrbnika. Oko 19.40 u spašavanje je angažiran brod Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka, koji se u trenutku dojave nalazio najbliže dojavljenoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo potom posada policijskog broda vizualno je pronašla četveročlanu obitelj, ovaj put državljani Republike Slovenije, koji su uspjeli izaći na obližnju obalu, no zbog plićine i nepovoljnih vremenskih uvjeta policijski službenici nisu bili u mogućnosti doploviti dovoljno blizu, stoga je iz MRCC Rijeka brodolomcima poručeno da pričekaju kopneno spašavanje, koje je organizirano u suradnji s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Rijeka, koji su ih pronašli nakon 1 sat ujutro. Utvrdili su kako nema ozlijeđenih.

Image
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Vjetar nosio veslače SUP-ova u Podvelebitskom kanalu

MRCC Rijeka zaprimila je 26. srpnja u 20 sati poziv očevica o dvoje veslača na SUP-ovima kod uvale Šugarica, u Podvelebitskom kanalu, koji su u trenutku dojave nekontrolirano plutali nošeni jakim udarima bure prema otoku Pagu. Odmah po dojavi u akciju traganja i spašavanja angažirani su službenici mjesno nadležne Lučke ispostave Starigrad – Paklenica, koji ubrzo pronalaze dvojac na SUP-ovima. Obojica su državljani Njemačke. Ukrcali su ih neozlijeđene na spasilačku brodicu. Bili su iscrpljeni, a jedan im je rekao po pristajanju da je neplivač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakše ozlijeđena djevojčica u sudaru dvije brodice

U srijedu su se oko 12.30 na području Rta Muzilj kod Pule sudarile dvije brodice na kojima je bilo ukupno osmero ljudi, među kojima je jedna maloljetna djevojčica zadobila lakše tjelesne ozljede i ubrzo je zdravstveno zbrinuta. Naime, pomorska nesreća dogodila se uslijed sudara dvaju plovila pod zastavom Republike Slovenije, u kojemu su oba plovila pretrpjela materijalna oštećenja, u predjelu trupa iznad razine mora.

Inspekcijskim pregledom službenici Lučke kapetanije Pula kao uzrok pomorske nesreće utvrdili su nepoštivanje pravila za izbjegavanje sudara na moru, od strane jednog voditelja plovila, kojemu će iz nadležnosti LK Pula biti izdan prekršajni nalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Brodolomci kod Oliba

Jučer, 27. srpnja, u popodnevnim satima u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava očevidaca o uočenim signalima pogibelji (signalne rakete), dok je istovremeno registriran radio-signal, odaslan sa plovila imena "Oktant", zastave Republike Francuske s četvero članova posade, od kojih dvoje maloljetne djece. Katamaran se prevrnuo na poziciji između otoka Planika i Oliba te je odmah po dojavi u koordiniranu akciju traganja i spašavanja upućen spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar.

Netom prije početka traganja je zaprimljen poziv očevica o dvoje veslača SUP-ova u moru ispred Privlake pa je kapetanija Zadar krenula tragati za njima. Policija je, po dolasku na mjesto gdje se prevrnuo katamaran, izvukla iz mora četveročlanu obitelj i prevezli ih u Zadar gdje su ih pregledali djelatnici Hitne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenici LK Zadar po završetku traganja za veslačima SUP-ova, nakon što isti nisu pronađeni i nakon što nisu zaprimljene dojave o nestalima, na poziciji prevrnutog katamarana obavili su očevid, utvrdili da nema onečišćenja mora i vlasniku naložili žurno komercijalno uklanjanje plovila, koje predstavlja potencijalnu sigurnosnu opasnost za pomorski promet tim područjem.

Apel prema nautičarima i rekreativcima na moru

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture apelira na savjesno pridržavanje propisa o sigurnoj plovidbi, praćenju vremenskih prognoza i provjere adekvatne opremljenosti plovnih objekata prije plovidbe, kako bi se spriječile neželjene pomorske nezgode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo