komentar ladislava tomičića / Aj bog, Kolinda!

Image
Foto: Vijesti.hr/PIXSELL, arhiva

Predsjednica države u subotu je stavila "točku na i" svog razlaza s ekstremnom desnicom, kojoj je četiri godine držala stranu kad je to bilo potrebno

Ladislav Tomičić

18.2.2019.
15:30
Vijesti.hr/PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović dodirnula je političko dno i u demokratski zrelijem društvu od ovog sve njene šanse za još jedan predsjednički mandat bile bi pokopane zajedno sa zadnjom rečenicom njezinog subotnjeg obraćanja javnosti. Podsjetimo, predsjednica države u subotu je stavila "točku na i" svog razlaza s ekstremnom desnicom, kojoj je četiri godine držala stranu kad je to bilo potrebno. Ta "točka na i" sastoji se od predsjedničinog "otkrivenja" da ustaški pozdrav "Za dom spremni" nije stari hrvatski pozdrav, kako je ranije tvrdila, kaže - po nagovoru jednog od svojih savjetnika.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u potpunosti je, dakle okrenula leđa crnokošuljašima, a oni su joj u leđa spremno zabili nož, kako to već priliči njihovom habitusu.

Egzekuciju dojučerašnje desničarske ikone na čelu države na sebe je preuzeo notorni Velimir Bujanec, koji ovih dana na svom facebook profilu i u svojoj emisiji otkriva pikanterije iz "intimnog odnosa" što ga je predsjednica do jučer njegovala s onih desetak posto "crnokošuljaškog" biračkog tijela. Tako iz prve ruke saznajemo detalje večera, prijateljskih uvjeravanja s Markom Perkovićem Thompsonom, kao i zanimljivosti iz Bujančevih istraživačkih specijala, u kojima je, evo, uspio naći čak i poveznicu Kolinde Grabar Kitarović i zloglasne UDBA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad čovjek ne bi živio u ovoj državi i u ovom društvu, bilo bi silno zabavno uz vruće kokice i hladno pivo gledati taj politički salto mortale Kolinde Grabar Kitarović i posljedično koprcanje dočerašnjih joj dragih gostiju i beskrupuloznih suradnika u promicanju jedne po svemu štetne i promašene politike.

Ekstremna desnica osilila se do nepodnošljivih granica

Ovako, iz pozicije zamorca u tom neinteligentnom političkom eksperimentu, stvar nije niti najmanje zabavna, niti najmanje smiješna. Upravo zahvaljujući visokom političkom pokroviteljstvu, ekstremna desnica osilila se do nepodnošljivih granica. Svjedočili smo, između ostalog, kako ulicama glavnog grada marširaju stotine, urličući "stari hrvatski pozdrav" koji to više nije, doživjeli smo da uglednoj novinarki Mirjani Rakić onaj isti Bujanec poklanja četničku šajkaču, pojašnjavajući da je u pitanju kapa koja je jednom četniku spala s glave dok je silovao Hrvaticu, dok njegovi trabanti u zgradi Vijeća za elektroničke medije poziraju s Rakićkinim u kartonu isječenim likom, naoružanim mašinkom, s crvenom petokrakom na glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnja novinarka Mirjana Rakić tad je shvatila da je vrijeme za odlazak i otišla je iz Vijeća za elektroničke medije da se tamo više ne vrati. Svi drugi, svi koji su ostali zgađeni tim divljaštvom u izvedbi uglednog gosta inauguracije predsjednice države, mogli su pratiti primjer Mirjane Rakić i otići, baš kako im je svojedobno poručila sama predsjednica: "Ljudi danas imaju slobodan izbor te mogu otići ako smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro."

Mladi odlaze iz zemlje u kojoj je Bujanec ugledni novinar

Mnogi su poslušali i - otišli. Istraživanje koje je u ožujku prošle godine predstavila Zaklade Friedrich Ebert pokazalo je da mladi u dobi između 19 i 29 godina iz Hrvatske više ne odlaze prvenstveno iz ekonomskih motiva, kao ekonomski migranti, nego, između ostalog, zbog "političkih razloga" i "općenitog nezadovoljstva životom u Hrvatskoj". Na toj zastavi više je nego kap krvi hrvatske predsjednice, jer četiri godine, ponovimo to, ona je držala stranu političkoj opciji oličenoj u liku i djelu njezinog dojučerašnjeg propagandista i dragog gosta, ražalovanog neonacista i osuđenog distributera anđeoskog praha. A Hrvatska u kojoj je Bujanec ugledni novinar i dragi gost Ureda predsjednice sigurno se može smatrati zemljom iz koje je poželjno otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, politički neinteligentna kakva jest, Kolinda Grabar-Kitarović nije shvatila promjenu kakva je u političkoj klimi nastupila s novim šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Daleko od toga da se Andrej Plenković otvoreno i spuštenog garda suprotstavio ekstremnoj desnici koja je u njemu od početka vidjela neprijatelja, ali njegov politički put barem nije podrazumijevao javno "lizanje" s tipovima poput Bujanca. Naprotiv, Bujanec i pripadajući mu "bujančići" Plenkoviću su od početka, rekosmo, predstavljali trn u cipeli, ali Kolinda Grabar-Kitarović nije shvatila kako se razvija politički proces i ostala je dosljedna svom promašaju. To je neminovno vodilo u razlaz sa šefom vladajuće stranke, a nesporazumi su kulminirali s Marakeškim sporazumom, kojem je predsjednica odlučno i bez potrebe dala svoje "povijesno ne", isporučivši ga premijeru i njegovoj Vladi uprave preko propagandističke struje koja joj danas predbacuje izdaju i na svakom koraku joj nastoji što dublje gurnuti onaj osvetnički, "domoljubni" nož.

Predsjedničin "salto mortale"

Kad je shvatila da je pretjerala, da bi zbog svog političkog lutanja mogla ostati bez podrške HDZ-a u utrci za drugi mandat, Kolinda Grabar-Kitarović je skočila. Preneseno značenje sintagme "salto mortale", prema Hrvatskom jezičnom portalu, jeste "sudbonosan preokret" i - "očajnički korak". Nema sumnje, kad je u pitanju hrvatska predsjednica, ovaj skok uistinu je očajnički korak, pokušaj da se u posljednjoj godini mandata s lošom isprikom prebriše sve ono loše iz prethodne četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar-Kitarović pred birače će tako izići s umjerenom retorikom i konzervativnim populizmom kojem je inače sklona: "Ja sam prije svega majka. Majka, Hrvatica, vjernica..." Kao zalog uspjeha, nada se, imao bi joj poslužiti onaj navijački cirkus sa Svjetskog prvenstva u Rusiji te prazne riječi što ih je posijala pri gostovanjima u hrvatskim županijama. Da je Hrvatska demokratski zrelije društvo, takva politička roba imala bi slabu prođu, ali hrvatsko biračko tijelo još uvijek prolazi kroz tinejdžersku fazu pa se može očekivati da i s takvim rezultatima aktualna predsjednica na idućim izborima zabilježi uspjeh koji priželjkuje. A imajući u vidu četiri minule godine njezinog mandata, hrvatskoj predsjednici najbolje bi pristajao stari hrvatski pozdrav - Aj bog!

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču