A PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ? / AI odabrao 'top 10' hrvatskih političara. Sanader među tri najbolja, pogledajte cijelu listu

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na cijelom popisu nalaze se tri žene: bivša ministrica vanjskih poslova, bivša predsjednica te bivša premijerku

28.2.2024.
16:06
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ova je godina superizborna za Hrvatsku. Naime, održavaju se europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Datumi za neke od njih još uvijek nisu poznati.

Nepoznanica je i tko će s kime u koaliciju, ali ni tko će se kandidati za predsjednika Republike. Budući da se nalazimo u superizbornoj godini, odlučili smo umjetnu inteligenciju pitati tko su najbolji hrvatski političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na to pitanje nismo mogli dobiti jer AI "nema osobne preferencije niti osjećaje pa stoga nema subjektivno mišljenje o političarima."

Ipak, rekao nam je da može reći deset političara koji su imali značajnu ulogu u hrvatskoj politici u prošlosti i sadašnjosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO JE VIŠE STVARNO /

Umjetna inteligencija je otišla korak dalje: Riječi pretvara u video, ali ima jednu manu

Image
ŠTO JE VIŠE STVARNO /

Umjetna inteligencija je otišla korak dalje: Riječi pretvara u video, ali ima jednu manu

Na prvom mjestu našao se prvi predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman.

"Bio je prvi predsjednik neovisne Hrvatske i ključna figura u postizanju hrvatske neovisnosti. Bio je vođa Hrvatske demokratske zajednice i igrao je ključnu ulogu u vođenju zemlje kroz složene političke i ratne okolnosti tijekom 90-ih godina", kaže umjetna inteligencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi ga odmah drugi predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić.

"Mesić je bio poznat po svom angažmanu u borbi za ljudska prava tijekom komunističke ere te je igrao ključnu ulogu u promicanju demokracije i europskih integracija Hrvatske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trećem mjestu nije se našao nitko od predsjednika države, čak ni netko tko je trenutno aktualan u politici. Treće mjesto pripalo je Ivi Sanaderu, prvom osuđenom premijeru. AI opisuje ga ovako:

"Sanader je bio član HDZ-a i smatra se arhitektom modernizacije stranke i zemlje. Njegova vlada provodila je reforme koje su bile važne za hrvatski ulazak u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati dvojac na 4. i 5. mjestu

I evo ih, slijede dvojica koja se najviše vole prepucavati i vrijeđati preko medija. Već pogađate o kome je riječ - Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

Za Milanovića umjetna inteligencija kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović je bio na čelu Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i bio je premijer od 2011. do 2016. godine. Tijekom svog mandata kao premijer, suočio se s brojnim izazovima u gospodarstvu i reformama", dok za Plenkovića smatra:

"Preuzeo je dužnost premijera 2016. godine i od tada je vodio zemlju kroz razne izazove, uključujući i upravljanje pandemijom COVID-19."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri žene u TOP 10

Na cijelom popisu dosad nije bilo nijedne žene, ali zato su sada dvije zaredom. Riječ je o Vesni Pusić, bivšoj ministrici vanjskih poslova i potpredsjednici Vlade te Kolindi Grabar-Kitarović, hrvatskoj predsjednici.

"Pusić je bila vođa Hrvatske narodne stranke - Liberalni demokrati (HNS), a njezin rad bio je usmjeren na vanjsku politiku, posebno na približavanje Hrvatske Europskoj uniji i NATO savezu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za jedinu hrvatsku predsjednicu pak umjetna inteligencija kaže da je "tijekom svog mandata posebno naglašavala povezanost s iseljenom Hrvatskom te jačanje međunarodne suradnje."

Sjetila se umjetne inteligencije i hrvatskog političara Mate Granića. Bio je ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Granić je bio ključni sudionik u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske i tijekom njegovog mandata ostvareni su važni diplomatski uspjesi."

Na posljednja dva mjesta u "top 10" našli su se Jadranka Kosor i Radimir Čačić. Za bivšu premijerku Hrvatske, AI poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kosor je postala premijerka nakon ostavke Ive Sanadera i bila je prva žena na toj poziciji. Njezina vlada suočila se s brojnim izazovima, uključujući gospodarsku krizu", dok za šefa Reformista Čačića, AI tvrdi da je bio poznat po svojim "ekonomskim reformama i ulozi u privlačenju stranih investicija u Hrvatsku."

Mi pitamo vas, slažete li se s ovom listom te tko je po vama 'broj jedan' od ovih političara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li se i čega ove korizme odreći naši političari?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo