AFRIČKA SVINJSKA KUGA DOLAZI U HRVATSKU: / Naređen je odstrel čak 50 posto divljih svinja

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Nisu svi sigurni u ispravnost naredbe pojačanog odstrela divljih svinja zbog afričke svinjske kuge

22.3.2019.
10:57
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Prema tvrdnjama stručnjaka, afrička svinjska kuga (ASK), kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, sve je bliže Hrvatskoj. Kako piše Večernji list, naređen je pojačani odstrel divljih svinja, koje su glavni prijenosnici ove bolesti, no mnogi lovci upozoravaju na propuste u naredbama Ministarstva poljoprivrede te preispituju etičnost odstrela čak 50% trenutačne populacije.

Jedan Lovac, J. K. za Večernji list je rekao da je lovište šumarije u Spačvanskoj šumi ograđeno žicom, pa ga nije problemkontrolirati, međutim javlja se problem kontroleu slučaju koncesijskog lovišta koje je otvoreno. Tamo osim lovaca dnevno prolazi puno šumara, traktorista, izletnika, poljoprivrednika itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u lovištima je nužno provoditi stroge biosigurnosne mjere poput dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova te je naređeno postavljanje kontejnera ili određivanje lokacije za otpad i kontrola ulaska neovlaštenih osoba i vozila u područje lovišta.

Upitna smislenost mjera

"Kakva korist da to radi nas 20 lovaca, a njih 1000 koji će proći tom istom šumom ne mora. I još nam dođe mjerodavna inspekcija pa i ona ‘zaobilazi’ potrebnu dezinfekciju", pita se J. K. kojemu nije jasna smislenost mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki lovci tvrde kako sada nije vrijeme za neracionalan odstrel divljih svinja, iako su se razmnožile i rade veliku štetu. Svjesni su da manje divljih svinja znači i manju opasnost za domaće svinje, koje nisu imune na ASK, no dio nih čeka 1. svibnja kad će moći bolje procijeniti o kojoj je točno životinji riječ.

"Provodimo mjere u skladu s naredbom, no želimo biti humani tako da svaki dan lovimo samo s čeke kako ne bismo uznemiravali ostalu divljač. Neka lovačka društva love i sa psima, ali to nije dobro za srne i zečeve koji su sada u reprodukciji"rekao je Orijano Poljak, predsjednik Lovačkog društva Kamenarka iz Barbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažnjavanje nekih društava

Navodno su neka društva čak i kažnjena zbog nedovoljne spremnosti na odstrel populacije divljih svinja za 50% koji je, prema Ministarstva poljoprivrede, potreban radi smanjenja rizika širenja ASK-a, održavanje populacije, pa i opstanak divljih svinja u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo