OD ZVIJEZDE DO PRITVORENICE / Bila je zvijezda Škorinih spotova i Plenkovićev osobni izbor, a onda su se zaredale afere: Tko je zapravo 'Gabi'?

Image
Foto: Screenshot/YouTube; Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Žalac je, podsjetimo, iz vlade otišla u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata

10.11.2021.
17:47
Screenshot/YouTube; Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac, u srijedu je uhićena po nalogu Europskog javnog tužitelja, a prije nego je postala uhićenica i ministrica u Vladi Andreja Plenkovića (HDZ), Žalac se, među ostalim, pojavljivala u spotovima za neke od najlegendarnijih pjesama Miroslava Škore - "Šumi, šumi javore" i "Ne dirajte mi ravnicu", piše RTL.hr.

Spot za pjesmu "Šumi, šumi javore" u kojem mlada Slavonka gladi kosu pred ogledalom (Žalac) i danas se može vidjeti na YouTubeu, premda loše kvalitete budući da je video snimljen na VHS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalac je, podsjetimo, iz vlade otišla u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata, a u međuvremenu se našla i pod Uskokovom istragom zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac. U aferi "Softver" sumnjiči se da je posao od 13 milijuna kuna dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim. 

Image
PAD HDZ-OVKE /

Policija izvela uhićenu bivšu ministricu Gabrijelu Žalac iz kuće: Tužno je gledala u pod...

Image
PAD HDZ-OVKE /

Policija izvela uhićenu bivšu ministricu Gabrijelu Žalac iz kuće: Tužno je gledala u pod...

Rođena u Vinkovcima

Gabrijela Žalac (rođena Ivanković) rodila se 1979. godine u Vinkovcima, a udala se već u četvrtom razredu gimnazije. Prvo je dijete rodila prije mature, a do kraja studija je postala majka sveukupno četvero djece. Gabrijelina majka je bila ekonomistica, a otac radnik na željeznici; a oboje su se učlanili u HDZ za vrijeme Franje Tuđmana. Majka Vinka Ivanković postala je stečajna upraviteljica, a potom predsjednica HGK za Slavoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrijela je diplomirala ekonomiju 2002. godine, a 2005. je postala stručna savjetnica HDZ-ovog župana Bože Galića. Dvije godine kasnije postala je članicom HDZ-a.  

Ministrica EU fondova i regionalnog razvoja

Plenković je na koncu Žalac uzeo u Vladu kao ministricu EU fondova i regionalnog razvoja. Bila je njegov osobni izbor i privatno ju je oslovljavao s "Gabi", a pisalo se čak da joj je namijenio dobru europsku karijeru. No, ubrzo je svemu došao kraj, zaredale su se afere - Žalac je prvo skrivila nesreću u kojoj je teže ozlijeđena djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije se otkrilo da ministrica za vrijeme spomenute nesreće nije imala važeću vozačku dozvolu već tri godine. Tada su novinari otkrili i Mercedes u dvorištu obiteljske kuće koji nije prijavila u imovinskoj kartici. 

Luksuzno vozilo Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja dulje je vrijeme stajalo u dvorištu njezine kuće u Vinkovcima. Tada je izjavila da je to automobil njenih roditelja i da ne razumije zašto se digla tolika prašina te da će automobil koji bude u njenom vlasništvu prijaviti u imovinsku karticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera na aferu

Mediji su potom otkrili da je Žalac vrijedan posao dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim, a krajem kolovoza 2020. ponovno se našla pod lupom javnosti zbog uključenosti u aferu elektrane jer je navodno poticala Josipu Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Uskok je u travnju ove godine treći put proširio istragu protiv Žalac, te bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donoseći detalje Uskokove istrage mediji su u svibnju ove godine objavili da su Rimac i Žalac "pritiskale" ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću.

Bivša ministrica i aktualna članica predsjedništva HDZ-a po pisanju medija od kraja kolovoza prošle godine trebala je dobiti mjesto u nekoj državnoj agenciji, ali je njezina politička karijera završena nakon Uskokove istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su pisali i da je u veljači ove godine otvorila je svoju tvrtku za EU konzalting, a od Vinkovaca dobila potporu za pokretanje posla i ured u Poduzetničkom inkubatoru.

U novoj aferi Softver policija ju je u srijedu uhitila po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u RH, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU TomislavomPetricem te još dvije osobe. Sumnjiče ih, kako je priopćeno, da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo