AFERA NA PULSKOJ POLITEHNICI: / Dekan i predsjednik Upravnog vijeća oštetili visokoškolsku ustanovu za stotine tisuća kuna

Image
Foto: Google Street View

Revizija je utvrdila da su dekan i predsjednik Upravnog vijeća nesavjesnim i nepravilnim radom prouzročili štetu pulskoj Politehniki

18.10.2018.
9:46
Google Street View
VOYO logo

Nova afera potresla je visokoškolsku ustanovu Politehnika Pula, nakon što je revizija obuhvatila 2017. i dio 2018. godine utvrdivši da su dekan Davor Mišković i predsjednik Upravnog vijeća Branimir Ružojčić prekršili zakone, propise, opće akte i Statut te ustanove, prouzročivši tako nesavjesnim i nepravilnim radom veću štetu, piše Glas Istre.

Kako doznaje Glas Istre, sutra bi i dekan Davor Mišković i predsjednik Upravnog vijeća Politehnike, Branimir Ružojčić, trebali biti smijenjeni. Navodno je i sam revizor bio iznenađen brojem nepravilnosti i propusta, tako da je pozvao na razrješenje dekana s dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvoru Glasa Istre, kada se opozovu Mišković i Ružojčić trebali bi biti izabrani novi dekan i novi predsjednik Upravnog vijeća

"Smjena Miškovića je opravdana i logična, a jedan od niza razloga zašto se smjenjuje i Ružojčića je taj što je odbio sazvati sjednicu Upravnog vijeća, pa su to napravili ostali članovi vijeća“, rekao je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zloupotrijebili su položaj i prekoračili službene ovlasti

Osim što su napravili niz prekršaja protivno aktima i Statutu Politehnike Pula, navodno su zloupotrijebili položaj i prekoračili službene ovlasti. Nezakonito su postupali u upravljanju i radu, financijskom poslovanju te su neracionalno koristili materijalne i kadrovske resurse.

Vjerojatno želeći prikriti istinu, Dekan Mišković je revizorskoj tvrtki koju je angažirano osnivač odbio predati svu potrebnu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prouzročena je šteta viša od 380 tisuća kuna

Prema revizorskom izvješću nenamjenski su utrošena sredstva iz rebalansa proračuna Istarske županije za 2017. godinu u iznosu od više od 400 tisuća kuna. Nesavjesnom naplatom potraživanja Politehnici je prouzročena šteta veća od 380 tisuća nenaplaćenih potraživanja.

Nadalje, trošila su se financijska sredstva znatno iznad financijskog plana, bez provedbe izmjena i dopuna plana (rebalansa) te nisu ispunjavane obveze prema dobavljačima, piše Glas Istre. Kršili su se zakon i postupci javne nabave. Nabavkom iznad plana tako je prouzročena šteta viša od 300 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan samostalno određivao plaće zaposlenika

Stvarno stanje zaposlenih djelatnika ne odgovara i nije u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu radnih mjesta. Plaće i ostale naknade zaposlenih dekan je određivao samostalno, budući da pravilnikom o radu nije bila uređena visina plaće, koeficijent složenosti poslova, a nije postojao ni akt o sistematizaciji radnih mjesta, načinu utvrđivanja plaće i ostalih naknada zaposlenicima.

“Ne vodi se Evidencija radnog vremena, niti evidencija nastave. Namjerno je povećano opterećenje nastavnog osoblja satima koji se ne izvode, ali se plaćaju, čime je prouzročena šteta koju je potrebno posebno izračunati. Gore navedeno 'pokriće' je za prekomjerno i protuzakonito angažiranje vanjskih suradnika, od kojih su neki bez potrebnih nastavnih ili znanstveno-nastavnih zvanja (1 predavač na cca 3 studenta)“, piše u reviziji, doznaje Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo