zajednička akcija / 'Afera kum' ujedinila oporbu - priprema se zahtjev za osnivanje Istražnog povjerenstva: 'Sistem više ne štiti građane'

Nakon što je Plenković zatražio suzdržavanje od komentara u vezi Brkićeve afere, svoj potez povukla je oporba

3.10.2018.
18:40
VOYO logo

Nakon što je premijer Andrej Plenković sinoć na Predsjedništvu HDZ-a poručio članovima da se suzdrže od komentara vezanih uz afere u kojima se spominje Milijan Brkić - u akciji je oporba. 

Ovaj put ujedinjena - priprema zahtjev za osnivanje Istražnog povjerenstva kako bi se rasvijetlile okolnosti probijanja sustava, odnosno zloupotrebe tajnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je drugi čovjek HDZ-a predsjedavao Saborom, njegov šef i premijer s druge strane Markova trga komentirao je afere u kojima se spominje:

“Nije tu sad stvar jesam li ja uvjeren, da li postoji nešto, bitno je da vidimo što je točno, a što nije točno”, komentirao je premijer Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Brkić jučer tvrdi da se radi o reciklaži, ali danas šuti, na sličnom tragu kao i premijer je i opozicija. Ali oni ne vjeruju sustavu, pa zajednički traže osnivanje Istražnog povjerenstva u Saboru:

“Sustav koji je probijen ne može osigurati građanima republike Hrvatske zaštitu od kriminala, od korupcije i borbu protiv kriminala i korupcije”, kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako se dopusti da pozove sve aktere tih događanja da odgovore na nekakva pitanja, mislim da ti odgovori mogu puno toga otkriti, odnosno i njihova šutnja može puno toga govoriti”, smatra politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja. 

I dok je među HDZ-ovim ministrima nakon sinočnjeg Predsjedništva stranke zavladala šutnja, ili u nekim slučajevima opreznost s izjavama, predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika tumači da se Povjerenstvo ne može osnovati dok istraga traje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako stvari stoje, sada ne možemo podržati osnivanje istražnog povjerenstva jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonom, ali ograđujem se, s obzirom da nisam taj uradak vidio", kaže saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richemberg. 

"Ukoliko se HDZ suprostavi toj ideji, ako bude tražio da se prije svega ne osnuje istražno povjerenstvo a onda i da se u slučaju otvorenja zatvori dio za javnost...nije stalo da se rasvjetli sve ovo", rekao je Branko Bačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjena oporba zahjev za osnivanje Istražnog povjerenstva predati će idući tjedan, a sutra se održava sjednica Odbora za unutarnju politiku upravo o ugrožavanju nacionalne sigurnosti. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo