RAZGOVARAO S PREMIJEROM / 'Afera kum' trese vrh HDZ-a: Hoće li Brkić preživjeti još jedan politički udar u svojoj karijeri?

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Afera se počela otkrivati nakon što je jučer priveden Brkićev kum Blaž Curić

27.9.2018.
18:50
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Dok su iz oporbe uvjereni da je afera "Kum" pokrenuta kako bi se Andrej Plenković riješio svog zamjenika Milijana Brkića, premijer i ostali njemu bliski HDZ-ovci uvjeravaju da se politički obračuni nikada ne rade preko državnih institucija. 

Plenković zasada odvaja odgovornost Milijana Brkića i njegova, jučer uhićenog kuma Blaža Curića, otkriva da je s Brkićem razgovarao sat vremena, ali kao najvažnije ističe otkrivanje informacije tko je Curiću naložio da upozori Franju Vargu da je pod nadzorom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je drugi čovjek HDZ-a jučer bio na svom radnom mjestu, pa i predsjedavao Saborom, danas – nije došao.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prvi čovjek HDZ-a otkriva da su o aferi Kum razgovarali. 

"Nas dvoje smo sjeli, razgovarali smo skoro sat vremena, ono što će se kasnije odvijati u istrazi ja ne mogu špekulirati niti komentirati. Ja mislim da je jako dobro načelo da svatko odgovara za svoje postupke, dakle gospodin Brkić je gospodin Brkić, a gospodin Blaž Curić je Blaž Curić", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premijer i ostali njemu bliski HDZ-ovci uvjeravaju da istraga nema veze s unutarstranačkim obračunom. I politički tajnik koji je zazivao sankcije za Milijana Brkića danas spušta loptu: 

"Mi smo dobri prijatelji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su i ostali članovi Predsjedništva stranke oko sankcija uglavnom oprezni:

"Očekujete li vi političke sankcije zbog ove afere? Nema, ne mogu vam ništa komentirati, još u ovom trenutku", kazao je Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno hoće", kaže Gabrijela Žalac.

"Vidjet ćemo kao prvo što će istraga pokazati, a onda možemo o tome razgovarati", kazao je Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo mi ako i ako, vidjet ćemo, kad institucije završe svoj posao onda ćemo razgovarati", kazao je Lovro Kuščević.

I glavni tajnik stranke se ograđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte očekivati sada od političara da oni bilo kome presuđuju niti da bilo što od nekoga traže", kazao je Gordan Jandroković.

Ali i jasno poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebaju se utvrditi činjenice, trebamo točno vidjeti što se dogodilo i ponavljam ako je bilo zloupotreba sustava, tko god da je u to uključen, on mora biti sankcioniran."

Ministra unutarnjih poslova pitanje o Brkiću poprilično je zbunilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujete li vi gospodinu Brkiću da s ovim nema nikakve veze? Ja nisam taj koji može, pogotovo u ovoj poziciji, oslanjati se na bilo kakve spekulacije. Ja naravno vjerujem i svatko je, ako je ta izjava, ja nisam čuo, ali sigurno da će policijska odnosno uskočka istraga pokazati sve što treba", kazao je Davor Božinović.

Ili koga treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sam Plenković poručuje da je najvažnije otkriti tko je kumu Milijana Brkića naložio da upozori Franju Vargu da je pod nadzorom. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo