negativan rejting / Adrović: 'Bankari će vjerojatno tužiti Hrvatsku Europskom sudu za pravdu zbog franka'

Zdenko Adrović rekao je Zoranu Šprajcu kako će Hrvatska udruga banaka najvjerojatnije pokrenuti prekršajni postupak protiv Hrvatske pred Europskim sudom pravde

7.6.2016.
8:02
VOYO logo

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović gostujući u RTL Direktu odgovorio je na pitanje može li se politička agonija u državi pretvoriti u financijsku. Također je dodao kako postoji visoka vjerojatnost da će HUB pokrenuti prekršajni postupak protiv Hrvatske pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu.

Koliko trenutna financijska stabilnost može potrajati ukoliko se ova politička kriza ne rasplete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pod financijskom stabilnošću podrazumijevamo uredne isplate iz proračuna, na kratki rok nema nikakve opasnosti. Država može nekoliko mjeseci sasvim solidno funkcionirati i bez efikasne Vlade. Proračun se vrlo dobro punio u prvom kvartalu, vjerojatno će se to nastaviti uslijed turističke sezone. Međutim, ako Vlada ne bi funkcionirala do kraja godine, onda bi nastali problemi.

Poznajete i stanje na inozemnom tržištu, gdje je nekidan prvi put propalo zaduživanje zbog političke krize u zemlji. Kakve signale ubuduće možemo očekivati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da je ministar Marić donio vrlo mudru i racionalnu odluku. Odgodio je zaduživanje zbog iznenadnog pogoršavanja uvjeta. Krenuo je dovoljno rano, još uvijek imamo vremena za novo zaduživanje. Iduća godina je relativno rizična jer mnogo obveza dolazi na naplatu, ali ima još vremena do iduće godine.

Može li se ovo odraziti i na kreditni rejting?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreditni rejting će prvenstveno ovisiti o spremnosti, ne samo o Vladi, ali i cijele države za provođenja reformi. Bez smanjenja rashodovne strane proračuna, bez provođenja racionalizacije, Hrvatska neće moći povećati kreditni rejting. A kreditni rejting je i danas dosta loš. Iznosi samo dva stupnja. Ispod nas su samo Cipar i Grčka. Jedna od rijetkih zemalja u svijetu po sve tri kreditne rejting agencije imamo negativan outlook.

Kao da to sve nije dovoljno Lord Hill, europski ministar financija, nedavno je upozorio i na problem švicarskog franka. On traži da Vlada i banke sjednu i naprave neki dogovor oko toga inače bi protiv Hravtske mogao biti potegnut neki prekršajni postupak? Jesu li ikakvi pregovori oko toga dosad održani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom razgovora i dogovora oko modela kako riješiti problem švicarskog franka s prijašnjom vladom, bankari su stajali na strani onih koji su zagovarali da nam ne treba linearni model. Dakle, da se ukupna grupa podijeli na dvije ili tri skupine. Najugroženijoj skupini, prema tome modelu, trebalo se dati i više, odnosno veći otpis niže kamatne stope. Onima koji dobro stoje i koji su špekulirali, vjerojatno ništa. U tom slučaju bi i ukupna cijena konverzije franka sasvim sigurno bio niži.

Jesu li počeli neki razgovori oko toga s minisistrom financija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo s ministrom financija, ali nije došlo do nikakvih pregovora, a kamoli dogovora.

Hoćete li onda pokretati prekršajni postupak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji visoka vjerojatnost da će se pokrenuti prekršajni postupak odviti pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo