Adlešič: Za zlostavljanje u školi isprika nije dovoljna

Sustavno zlostavljanje 13-godišnjeg učenika II.

25.1.2010.
16:54
VOYO logo

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba dr. sc. Gordana Buljan-Flander, predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Đurđa Adlešič te predstavnici lokalnih vlasti, socijalnih, zdravstvenih institucija i prosvjetnih djelatnika dogovorili su smjernice plana prevencije vršnjačkog i medijskog nasilja u školama, koji bi se postupno trebao početi provoditi u svim hrvatskim školama.

"Već postoje zakonski akti i programi koji definiraju koje stručne osobe i u kojem trenutku trebaju nasilje prijaviti nadležnim službama. Ta pravila valja doraditi jer je medijsko zlostavljanje, odnosno objavljivanje nasilja na internetu u nas relativno novi oblik bullyinga. Iako su vrlo jasna ovlaštenja svih službi koje se moraju uključiti u rješavanje tog problema, te je institucije nužno međusobno bolje povezati", kazala je Đurđa Adlešič za Bjelovarski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adlešič je dodala kako u bjelovarskom slučaju inspekcija još utvrđuje tko je odgovoran za propust zbog kojeg nitko iz škole, unatoč brojnim upozorenjima majke zlostavljanog dječaka, godinu i pol na nasilje jednostavno nije reagirao.

"Bilo bi apsurdno da stvari ostanu na običnoj isprici. Odgovorni će za propuste morati snositi posljedice", najavila je Adlešič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana Buljan-Flander naglasila je, pak, kako je zbog poraznih statistika napokon došlo vrijeme kreiranja nacionalne strategije postupanja u takvim slučajevima, i to na zajedničkoj razini svih institucija, piše Večernji list.

Smjernice novog plana suzbijanja nasilja već će u ožujku, putem predavanja, početi usvajati zaposlenici škola i drugih institucija s bjelovarskog područja, a potom i drugih dijelova zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001150457006 arti-201001200228006 arti-201001180739006 arti-201001200724006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo