Adlešič je in, Korušec out, Sanader sutra u Saboru

19.10.2010.
11:39
VOYO logo

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora potvrdilo je u utorak aktiviranje mandata i povratak donedavne HSLS-ovke i potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič u Sabor, a mandat je izgubio njen zamjenik Antun Korušec. Adlešič se u Sabor vraća 21. listopada.

Član Mandatno-imunitetnog povjerenstva iz redova SDP-a Arsen Bauk zatražio je od predsjednika MIP-a Damira Sesvečana da mu objasni zbog čega na istoj sjednici nisu mogli odlučiti i o aktivaciji mandata bivšem premijeru Ivi Sanaderu i uhićenom šefu Carinske uprave Mladenu Barišiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, zapravo, Đurđa Adlešič je stigla dan ranije nego Sanader, no, međutim, vjerujem da mi kao predsjedniku Povjerenstva ne osporavate pravo na sazivanje sjednica i utvrđivanje dnevnog reda", odgovorio mu je Sesvečan, dodajući da će se sve dogoditi u "svoje vrijeme".

Gordana Sobol mu je rekla da nije dobro da se "od danas do sutra sazivaju sjednice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk se složio da Adlešič apsolutno ima pravo povratka u Sabor, no zatražio je od Sesvečana da reagira na spekulacije koje su se pojavile u javnosti od strane "zastupnika koji nisu članovi MIP-a, iako imaju ključni utjecaj, prvenstveno tu mislim na Vladimira Šeksa".

Upitao ga je zašto je tumačio aktiviranje mandata Biance Matković drugačije od Šeksa, koji je ustvrdio da se ona ne može vratiti u Sabor. Podsjetio je i kako su glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, te ministri Petar Čobanković i Božidar Pankretić također mijenjali dužnosti "pa imaju pravo da se vrate".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sesvečan je kazao, ako i jest nešto komentirao novinarima slučaj Matković, da je to bilo neslužbeno te najavio da će se sjednica na kojoj će se raspravljati o Sanaderu i Barišiću održati u srijedu u 16 sati.

Slučaj Matković do daljnjega ostaje neriješen. Sesvečan nam je potvrdio da je jedini koji je dosad ostao bez saborskog mjesta zbog nezamrzavanja mandata bio Radimir Čačić, no o slučaju Matković nije htio govoriti jer će to "učiniti kada mu predmet dođe na stol".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, potpredsjednik Sabora, HDZ-ovac Vladimir Šeks i Sesvečan su prošloga tjedna medijima kazali suprotne stvari – Šeks je izjavio kako je Matković izgubila pravo da sjedi u Saboru, dok Sesvečanu nije bilo jasno zašto je trebala aktivirati i stavljati u mirovanje saborski mandat prilikom svakog prelaska na novu dužnost.

Prethodni članci:

arti-201007150478006 arti-201007140166006 arti-201010060784006 arti-201007120476006 arti-201010150490006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo