ISPLATIO SE PUT U NJEMAČKU / 'Ponudili su nam sporazum kojim bi Hrvatska bila označena kao prva 'COVID-safe destinacija''

Image

Njemački ADAC proglasit će Hrvatsku prvom 'COVID-safe destinacijom' za turiste

15.6.2021.
9:43
VOYO logo

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u ponedjeljak je započela dvodnevni radni posjet Münchenu. Najprije se sastala sa zamjenikom predsjednika njemačkog autokluba ADAC-a, Karlheinzom Jungbeckom. ADAC je inače najveći autoklub u Europi sa 22 milijuna članova, a njegov vodič, Reisemagazin se smatra "Biblijom" za kampiranje i putovanja.

Ministrica je, uz druge predstavnike domaćeg turističkog sektora, predstavila sve što je Hrvatska dosad odradila na pripremi turističke sezone, poglavito na planu epidemiološke sigurnosti. S obzirom na to da su Nijemci tradicionalni gosti na našoj obali te da je ADAC u svibanjskom izdanju Reisemagazina posebno predstavio Istru i kvarner, ne čudi njihov veliki interes za projekt Safe Stay in Croatia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što mogu reći kako je sastanak jako dobro prošao. Naime, u ADAC-u su iskazali interes da našu suradnju podignemo na još viši nivo te su nam ponudili prvi institucionalni okvir, odnosno sporazum između ADAC-a i našeg Ministarstva, kroz koji bi zapravo Hrvatska bila označena kao prva 'COVID-safe destinacija'. S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi", rekla je za Novi list ministrica Brnjac.

Veliki potencijal

Dodala je da bi to uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske u inozemstvu i olakšalo dolazak njemačkih gostiju. Suradnja bi se trebala ogledati u tome da će gosti dobiti sve informacije preko ADAC-ovih mobilnih aplikacija za cestovni promet i nautički turizam. Na raspolaganju će im biti i automoto te kamping karte Hrvatske te kamperske publikacije, a radit će se i na pojačanoj zajedničkoj promociji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽU NOVE MJERE ZA ISTRU? /

Kafići trljaju ruke, sprema se promjena, ali ništa još nije sigurno - sve ovisi od dvije stvari

Image
STIŽU NOVE MJERE ZA ISTRU? /

Kafići trljaju ruke, sprema se promjena, ali ništa još nije sigurno - sve ovisi od dvije stvari

"Doista mogu reći kako su nam pružili ruku partnerstva i suradnje jer upravo u Hrvatskoj vide veliki potencijal. Primjerice, što se tiče kampova, mi smo na drugom mjestu po interesu njihovih članova, a ove godine je 13 hrvatskih kampova označeno najprestižnijom oznakom ADAC-a Superplatz. U ADAC-u su prepoznali i činjenicu da smo među rijetkim zemljama koje su u prioritet stavile procjepljivanje turističkog sektora te izuzetno dobar odaziv turističkih djelatnika, kao i to da radimo puno na samoj edukaciji turističkog sektora kroz projekt Safe Stay, koji, uz ostalo, uključuje i kontrolu. Pojasnili smo i kako je u konačnici cilj da se probudi svijest da se svi u sektoru moraju pridržavati mjera", rekla je resorna ministrica.

U 'zelenom' smo

Suradnja ADAC-a i domaćeg Ministarstva turizma i sporta stigla je u pravi čas, jer je njemački Institut Robert Koch prije nekoliko dana Hrvatsku smjestio na "zelenu listu", odnosno popis epidemiološki sigurnih zemalja. Tako Nijemci koji se vraćaju iz Hrvatske više ne trebaju testiranja, osim u zrakoplovnom prometu, što je vrlo dobro primljeno u Bavarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već iz prvih kontakata u glavnom bavarskom gradu optimistična sam što se tiče sezone i dolazaka njemačkih gostiju. Hrvatska je dugogodišnja omiljena autodestinacija ovih gostiju i sigurno da nam u prilog ide i dogovorena daljnja suradnja s ADAC-om oko promoviranja Hrvatske kao COVID-sigurne destinacije broj jedan", zaključila je Brnjac.

Ona je u Münchenu predstavila i ulaganja u turizam iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, dodavši da će se sredstva usmjeriti u povećanje kvalitete smještaja i turističke ponude. Uz to, sastala se i s potpredsjednikom bavarske Vlade i državnim ministrom gospodarstva, zemaljskog razvoja i energetike, Hubertom Aiwangerom, dok bi se u utorak trebala sastati s predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika te s bavarskom državnom ministricom za europske i međunarodne poslove, Melanie Huml.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danke Deutschland

Posjet Münchenu bio je prilika i da se članovi hrvatske turističke delegacije zahvale gostima iz Njemačke koji su lani, unatoč koronakrizi i teškoćama u putovanjima, ostali vjerni Hrvatskoj. Naime, u pretpandemijsko doba ugošćivali smo oko tri milijuna Nijemaca godišnje, s time da je iz Bavarske dolazilo čak 40 posto gostiju. No, lani je taj udio i povećan, jer je većina od milijun i pol njemačkih gostiju došla automobilom, čime se Hrvatska pozicionirala kao emitivno tržište. U mnogim su mjestima na Jadranu Nijemci spasili sezonu, pa se nerijetko moglo čuti i - Danke Deutschland.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo