nedavno otkrivena informacija / A izvješća prazna: Hrvatska je odobrila izvoz oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 101 milijun eura?

Image
Foto: AP Images

'Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je 2015. godine odobrilo izvoz oružja i streljiva u vrijednosti od 101 milijuna eura Saudijskoj Arabiji'

27.3.2017.
10:41
AP Images
VOYO logo

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je 2015. godine odobrilo izvoz oružja i streljiva u vrijednosti od 101 milijun eura Saudijskoj Arabiji, piše u izvješću Europske unije koje još nije objavljeno, a javlja Balkan Insight.

To uključuje streljivo u vrijednosti od 87 milijuna eura, oružje u vrijednosti od pet milijuna eura, vojničke odore u vrijednosti od šest milijuna eura i dijelovi oružja od tri milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacija je otkrivena u 18. EU-ovom godišnjem izvješću o izvozu oružja.

Zanimljivo je da ti podaci nisu vidljivi u izvješću službenog Zagreba 2015. godine kao ni u izvješćima iz 2013. i 2014. godine. Postoji bojazan kako bi se to oružje moglo proslijediti iz S. Arabije sirijskim pobunjenicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj EU-a daje dodatnu težinu istrazi provedenu od strane BIRN-a prošlog mjeseca u kojoj se navodi kako Hrvatska profitira na strašnoj ratnoj situaciji u Siriji. 

EU i Arms Trade Treaty zahtijeva da sve zemlje poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo proslijeđivanje oružja u ratna područja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta tvrdi kako je sve odrađeno prema međunarodnim obvezama te da su izvozi 2016. godine dozvoljeni licencama koje su odobrene godinu dana ranije. Odbili su dalje komentirati slučaj dok HRT nije objavio izvještaj nakon čega su poslali priopćenje u kojemu stoji kako je vrijednost izvoza u Saudijsku Arabiju trebalo biti samo 7,5 milijuna eura.

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta su poručili kako neće davati daljnje informacije o izvještajima EU-a s obzirom na to da su trenutno u procesu sastavljanja vlastitog izvješća za 2016. godinu, piše Balkan Insight.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo