PRAVNI APSURD / 'Država mi zahvaljuje kaznom od milijun kn i zatvaranjem ordinacije'

Image

Specijalističkoj ordinaciji splitskog ginekologa dr.

19.8.2017.
17:48
VOYO logo

Bude li ugašena ordinacija dr. Majića čak sedam tisuća žena u Splitu i okolici moglo bi ostati bez adekvatne zdravstvene zaštite, piše Slobodna Dalmacija. Dok HZZO nije smanjio kvote, Majićeva ordinacija imala je i više od devet tisuća upisanih pacijentica.

Nije odradio specijalizaciju u Donjem Miholjcu

"Tuga i žalost. Kao nagradu za 20 godina vjernog rada za HZZO dobivam kaznu od milijun kuna (toliko će iznositi ovrha s kamatama, nap.a.), oduzimanje desetogodišnje plaće i zatvaranje ordinacije. Na taj način mi se zahvaljuju i kao hrvatskom branitelju, ocu petero djece i liječniku koji nikad nije napravio abortus, a uz to i odgovorio najmanje 20 žena od namjere da pobace", ogorčeno govori dr. Majić smatrajući se žrtvom apsurdnosti pravnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pravna zavrzlama zbog koje mu sada prijeti gašenje ordinacije počela je, kaže, 1997. godine kada je HZZO od Svjetske banke za obnovu i razvoj dobio novac za pedesetak specijalizacija, među kojima je bila i njegova.

"Specijalizaciju sam mahom odradio u splitskom KBC-u nakon čega sam se trebao vratiti raditi u Dom zdravlja Donji Miholjac. Te 2003. godine u Splitu su, međutim, nedostajala čak četiri ginekološka tima. Konzultirao sam se u HZZO-u, gdje su mi rekli da je bolje da ostanem raditi u Splitu, preciznije, dr. Marija Hrastinski, tadašnja šefica Službe za ugovaranje u Zavodu, rekla mi je kako je bitno da se sustav popunjava. U svakom slučaju, s HZZO-om sam potpisao ugovor za obavljanje prakse u Splitu, dobio rješenje Ministarstva zdravlja i krenuo. Dok sam tako, sa svim urednim papirima i potpisima odgovornih ljudi u HZZO-u započinjao svoju praksu, tadašnja direktorica Zavoda, Ljubica Đukanović, dala je nalog Domu zdravlja u Donjem Miholjcu da me tuži za naknadu štete", kazao je Majić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUMNJIVI KRITERIJI: /

Bandića zovu na razgovor zbog netransparentnih koncesija za primarnu zdravstvenu zaštitu

Image
SUMNJIVI KRITERIJI: /

Bandića zovu na razgovor zbog netransparentnih koncesija za primarnu zdravstvenu zaštitu

Mjesečno mu uzimaju 30.000 kuna, ne ostaje mu ništa

Prije tri godine Županijski sud u Osijeku pravomoćno je presudio ovrhu u iznosu od 600.000 kuna. Inače, prema važećem Pravilniku o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, liječnik plaća maksimalnu odštetu od 30.000 eura ako prelazi u privatnu ustanovu ili odlazi na rad u inozemstvo. Majić odrješito tvrdi da nije napravio nikakvu štetu donjomiholjačkom Domu zdravlja.

"HZZO je specijalizaciju raspisao, odobrio, omogućio mi potom odrađivanje specijalističkog staža u Splitu, a nakon toga i odrađivanje specijalističke obveze uz suglasnost tadašnje šefice ugovaranja u Zavodu, dr. Marije Hrastinski. Naplatiti se dva puta je nemoguće i nepravedno, to niti jedan sud ne može odobriti, pa nadam se ni Vrhovni, koji radi reviziju cijelog postupka. Početkom lipnja sam otišao i na razgovor s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, koji mi je rekao "Ako je po Božju, ti nisi ništa dužan, ali naše pravosuđe je takvo kakvo je...", govori Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majić se potom u Donjem Miholjcu sastao s predstavnicima HZZO-a i Upravnog vijeća tamošnjeg Doma zdravlja. Tada je dogovoreno da on mjesečno uplaćuje 3.000 kuna na račun Doma zdravlja, ali od ovrhe se nije odustalo. Dosad su mu, kaže, već skinuli s računa ordinacije 90.000 kuna.

"Ambulanti, dakle, već tri mjeseca ne ostaje ni kune za rad, a ja nemam odakle platiti medicinsku sestru ni čistačicu. Sve što nam HZZO uplati odmah se ovrši. Unatoč svemu, cijelo vrijeme smo, uz kratku pauzu za godišnji, primali osiguranice", kazao je Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić

HZZO: Pacijentice neće ostati bez liječnika

U HZZO-u su za Slobodno Dalmaciju kazali da ugovor s dr. Majićem neće raskidati sve dok on izvršava ugovorne obveze s njima, pa dotad ni njegove pacijentice neće ostati bez liječnika.

"Načelno, pacijentice ne bi ostale bez ginekologa čak i ako se dogodi da HZZO iz bilo kojeg razloga raskine ugovor s njihovim doktorom. Ako neki liječnik izgubi koncesiju i određeni doktor prestane raditi, tada županija odlučuje o raspisivanju nove koncesije ili o raspisivanju natječaja za zapošljavanje doktora, spec. ginekologa u Domu zdravlja. HZZO po izdavanju rješenja o koncesiji sklapa ugovor s novim timom ili Upravno vijeće HZZO-a odlučuje o ponudi za ugovaranjem novog ginekološkog tima u Domu zdravlja. Osigurane osobe tada se mogu opredjeljivati za novi tim u koncesiji ili za novi tim Doma zdravlja", pojasnili su iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo