Iznenađujući rezultati ankete / 42% čitatelja zabranilo bi pušenje na otvorenom: Ministarstvo takvo što ne planira, evo što kažu!

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL/Marko Prpic/PIXSELL/Shutterstock

Pitali smo vas treba li Hrvatska uvesti potpunu zabranu pušenja na otvorenom, a glasovati ste mogli danas do 16 sati

2.7.2019.
17:30
Zarko Basic/PIXSELL/Marko Prpic/PIXSELL/Shutterstock
VOYO logo

Prije deset godina, točnije 2009., u ugostiteljskim je objektima uvedena potpuna zabrana pušenja. To je izazvalo lavinu negativnih reakcija, zatvarali su se kafići te je taj zakon izmijenjen i pušenje se 2010. godine djelomično vratilo u kafiće. Od tada se o promjeni zakona malo čuje. 

Uz dobru ventilaciju i upozorenja o štetnosti i u lokalima do 50 kvadrata pušenje je dozvoljeno. Cigarete su zabranjene jedino u restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana pušenja u javnosti

Nedavno smo o zabrani pušenja imali prilike čuti jedino u sklopu izmjene Zakona o sigurnosti na cestama. Udruga Rode i javna pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, traže i uvođenje zabrane pušenja u vozilima tijekom vožnje. 

Grad Supetar je na inicijativu gradonačelnice Ivane Markovićpokrenuo kampanju "Reci ne pušenju na dječjim igralištima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, početkom godine iz MOST-a nezavisnih lista stigao je prijedlog o potpunoj zabrani pušenja običnih i e-cigareta u javnosti, odnosno na svim javnim naseljenim mjestima te na trgovima i ulicama. Oni su osim toga predložili i da se alkohol u trgovinama sakrije na isti način kako je to učinjeno i s duhanskim proizvodima. Za tako nešto slično zalagao se i ministar zdravstva, Milan Kujundžić pa smo njegovom resornom ministarstvu poslali upit. 

Čini se da ipak ništa od izmjene zakona

Odgovor Ministarstvo zdravstva prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedena problematika regulirana je Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (Narodne novine, broj 45/17 i 114/18). 

U 2019. godini nije predviđeno upućivanje u proceduru izmjena ili dopuna važećeg Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dođe do promjena, javnost i zainteresirana javnost o istom će biti obaviještena putem portala e-savjetovanje i putem web-a Ministarstva zdravstva u okviru postupaka savjetovanja s javnošću u postupku donošenje propisa", kazali su za Vijesti.hr iz Ministarstva zdravstva. 

Evo što kažu čitatelji Vijesti.hr:

Iz njihovog je odgovora vidljivo da nemaju u planu nekakvu izmjenu zakona, a kako o toj problematici razmišljaju Hrvati, pitali smo naše čitatelje uprovedenoj anketi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo vas treba li Hrvatska uvesti potpunu zabranu pušenja na otvorenom, a glasovati ste mogli danas do 16 sati. Svoj glas dao je sveukupno 2388 čitatelj.

Image
Foto: Vijesti.hr

rezultati ankete, pušenje, zabrana pušenja

(Vijesti.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga iznenađujuće velik postotak, 42 posto (1014 glasova) je za potpunu zabranu pušenja na otvorenom. 

Nešto više, 52 posto (1246 glasova) ne slaže se s postavljenim pitanjem, a 5 posto naših čitatelja (128 glasova) odgovorili su da im je svejedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S nestrpljenjem iščekujemo izmjenu zakona

Iznenadio nas je jako visok postotak čitatelja koji su za potpunu zabranu pušenja, ali za to će se morati strpjeti još malo. Do eventualnih izmjena zakona sve ostaje po starom, većina kafića ima uvjete za konzumiranje duhanskih proizvoda, ali na sreću ima mnogo kafića koji za pušače imaju posebno odijeljen dio. 

Tako i pušači i nepušači mogu uživati u ispijanju kave bez da se žale na neugodne mirise. No, sa zdravstvene strane to, naravno, nije dobro pa tako s veseljem očekujemo izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kako u zatvorenim prostorima, tako i na javnim mjestima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo