20 tona državne nafte isparilo za četiri dana

Crna rupa na putu Negotin-Subotica

20.3.2013.
15:33
VOYO logo

Oko 20 tona nafte nestalo je iz rezervoara Javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze (JP ETV) u junu prošle godine, a krivci za krađu još nisu pronađeni, pokazuje istraživanje Pištaljke.

Zbog zamene starog agregata koji koristi naftu D2 novim koji troši evrodizel, ETV je od Ministarstva kulture i informatičkog društva prošle godine dobio zadatak da isprazni i očisti rezervoar od 50 tona na emisionoj stanici Deli Jovan, na istoimenoj planini u istočnoj Srbiji, blizu Negotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka od 12 glavnih emisionih stanica širom zemlje ima agregate i rezervoare nafte kako bi nesmetano emitovale signale radio i TV stanica i mobilnih operatora u slučaju nestanka struje, a bilo je predviđeno da se svi rezervoari isprazne, očiste i zatim napune evrodizelom kako bi mogli da se instaliraju novi agregati.

Za četiri dana isparila

Direktor ETV-a bio je nedavno smenjeni Vladimir Homan iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao vađenja i prevoza direktor Homan poverio je svom pomoćniku i direktoru Sektora tehnike Radiši Petroviću i rukovodiocu Službe za tehničku podršku Milošu Munitlaku.

Iz rezervoara na Deli Jovanu trebalo je 16 tona prebaciti u Crveno selo kod Subotice, a oko 11 tona u Aleksinac. U rezervoaru je prema popisnoj listi bilo 28.859 litara nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istakanju nafte na Deli Jovan došlo je dvoje ljudi, muškarac i žena, muškarac se predstavio kao brat Miloša Munitlaka.

Iako je cisterna odvezena 2. juna 2012. ni dva dana kasnije nije stigla do Crvenog sela, a tek kada je na kolegijumu postavljeno pitanje zašto nafte nema, sa još dva dana zakašnjenja (ukupno četiri) stigao je kamion sa svega 8070 litara nafte. U Aleksinac nije stiglo ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnji direktor Homan nije ovaj slučaj prijavio policiji.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo