19. OPĆI SABOR HDZ-A /

Puni su k'o brod, Plenković se hvalisao da nema ni kune duga: 'Kažu da nije dobro da ja kažem koliko HDZ ima novca na računu'

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

HDZ-ovci svoje mjesto vide na desnom centru političkog spektra koji, tvrde, najbolje objedinjuje vrijednosti narodnjaštva i kršćanske demokracije

11.6.2022.
10:22
Josip Regovic/Pixsell
VOYO logo

Pred nekoliko tisuća izaslanika i sudionika u subotu je počeo 19. Opći sabor HDZ-a na kojemu će biti izabrano deset članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnijet će izvješće o radu stranke od posljednjeg sabora.

Posljednji Opći sabor HDZ-a je održan 2018. godine, nakon čega nije sazivan zbog pandemije koronavirusa. Sabor je otvorio glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, a hrvatsku himnu izveo je pjevački ansambl "Sveti Blaž".  Minutom šutnje odana je  počast utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, poginulim hrvatskim braniteljima i svim umrlim članovima stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborom novog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća završit će ciklus unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Naime, 2020. i 2021. izabrani su predsjednik i najuže vodstvo stranke te vodstva lokalnih organizacija, ali je održavanje Općeg sabora HDZ-a bilo odgođeno zbog pandemije covida-19.

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

'HDZ se neće dati ucjenjivati'

Plenković je u pozdravnom govoru rekao da će HDZ biti prva stranka koja će uvijek pomagati Hrvatima u BiH, Hrvatima u Srbiji je poručio da je HDZ uz njih te će ih Vlada još i više podržavati, kao i one u Crnoj Gori. Najavio je i da očekuje skori posjet crnogorskog premijera Dritana Abazovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su iza nas izazovne četiri godine te se prisjetio pandemije koronavirusa koja je iz temelja sve promijenila. "Hrvatska je doživjela potres u Zagrebu i Banovini te zabilježila enormne štete." Osvrnuo se na rat u Ukrajini i krizu na tržištu energenata. "HDZ je najjača hrvatska stranka koja će odgovoriti na izazove s kojima se Hrvatska susreće."

Zahvalio Tuđmanu što je ostvario viziju samostalne Hrvatske, u kojoj je HDZ imao ključnu ulogu. Uputio je poruku vezanu za one druge poruke koje dolaze u vezi Bljeska i Oluje, iz tužiteljstava BiH i Srbije.

"Hrvatska ne prihvaća da Srbija na temelju svojih zakona kojima sama sebi daje nadležnost za procesuiranje djela koja nisu počinjena na njenom teritoriju. Hrvatska se branila u Domovinskom ratu od velikosrpskog Miloševićeva režima i Vlada neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Sbiji diže optužnice protiv pilota i generala. Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje", poručio je Plenković.

Napomenuo je da je HDZ-u trebao samo jedan dan da složi vladajuću većinu. "Danas imamo još stabilniju većinu. HDZ se ne da ucjenjivati", dodao je Plenković. Predstavio je i finacijsko izvješće te kazao kako je HDZ financijski konsolidiran. Naglasio je kako HDZ nema ni kune duga, nego odgovorno upravlja financijama. "Kažu da nije dobro da ja kažem koliko HDZ ima novca na računu", rekao je Plenković te pozvao glavnog tajnika stranke da to učini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber također je stigao na HDZ-ov sabor te je u govoru izjavio: "Zapadni Balkan je Europa i treba mu jasna budućnost. Moramo moći obraniti Europljane."

Što će se usvojiti?

Prema Statutu, usvojiti će se Program stranke za četvrto desetljeće, kojim će se HDZ definirati kao moderna, narodnjačka, demokršćanska stranka. Bit će usvojene izmjene Statuta kojima se uvode promjene u sastav Predsjedništva tako da će se ustrojiti tri formata – izborno Predsjedništvo te uže i šire Predsjedništvo. Održat će se i cjelodnevna rasprava o nizu pitanja te o izvješćima Nadzornog odbora i financijskom stanju stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti na HDZ-ovu saboru su potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Kurščević o braku

Bivši ministar uprave i bivši ministar graditeljstva Lovro Kuščević pri dolasku u Lisinski, koji je pun HDZ-ovaca, rekao je za N1: "Dobro je da HDZ kao najjača stranka ima sabore, druženja, da se usvajaju deklaracije... Vidi se podrška građana, dobar smjer rada Vlade." Na pitanje o definiciji obitelji rekao je:

"Mislim da u HDZ-u nije sporno da je brak zajednica muškarca i žene, a naravno da poštujemo i sve druge zajednice koje su tolerantne."

Nacrt programa HDZ-a

HDZ je ključan za stabilizaciju političkog i društvenog života Hrvatske kao preduvjetu njezina sveukupnog napretka, ističe se u nacrtu programa HDZ-a za četvrto desetljeće, koji bi u subotu na 19. Općem saboru u KD "Vatroslav Lisinski" trebalo potvrditi oko 2000 izaslanika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu pod nazivom "HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti" navodi se da će se stranka u četvrtom desetljeću djelovanja zalagati za moderni hrvatski suverenizam, što uključuje modernizacijsku prilagodbu gospodarstva, podizanje životnog standarda i socijalne sigurnosti te borbu protiv svih oblika isključivosti, izolacionizma i demagogije.  

HDZ najveću potporu dobiva kao stranka desnog centra

HDZ-ovci svoje mjesto vide na desnom centru političkog spektra koji, tvrde, najbolje objedinjuje vrijednosti narodnjaštva i kršćanske demokracije, koje dijeli najveći dio hrvatskog naroda, kao i ideale domoljublja, državotvornosti, rada, solidarnosti, društvene tolerancije i otvorenosti prema svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se više puta potvrdilo, u novije vrijeme posebice na parlamentarnim izborima 2016. i 2020. godine, kada se pokazalo da HDZ dobiva najveću potporu birača kad je vođen upravo tim vrijednostima i idealima.

Uz to, HDZ onda i najlakše pronalazi prihvatljive izborne ili postizborne partnere u drugim desno-centrističkim i centrističkim političkim strankama, skupinama te pojedincima.

Takav HDZ također najbolje uspijeva postići nove iskorake u međunarodnoj afirmaciji naše domovine, a naročito unutar EU-a, navodi se u programu.

U novije vrijeme, obilježeno bujanjem populističkih političkih platformi i izolacionistički nastrojenih stranaka, uvjerenost u ispravnost pozicije desnog političkog centra još je izraženija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostatku programa naglašava se važnost razvoja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i njegove prilagodbe digitalnom dobu, te borbe protiv klimatskih promjena i čuvanje okoliša većom orijentacijom na obnovljive izvore energije i bolje gospodarenje otpadom.

Također se upozorava na važnost rješavanja populacijskih problema u zemlji, posebice na slab rast nataliteta i porast staračkih domaćinstava, kao i na neravnomjeran prostorni razmještaj stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštuju 'sve zajednice obiteljskog života'

Među "temeljnim načelima i odrednicama" uz zalaganje za dostojanstvo Domovinskoga rata i poštovanje prava hrvatskih branitelja našla se i obitelj, uz poruku kako HDZ smatra obitelj temeljnom jedinicom društva. No, pritom poštuju "sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi" te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti. 

U dijelu programa vezanom za članstvo najavljuju jače sudjelovanja članstva u formuliranju stranačkih politika, digitalnu modernizaciju i donošenje etičkog kodeksa političkog djelovanja.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike