Svak u svom smjeru / 100. rođendan F. Tuđmana slavit će se dvaput. I među Tuđmanovima raskol zbog političke svađe oko proslave

Stjepan Tuđman optužuje HDZ, 'vlasti', Grad Zagreb, čak i Crkvu, a obećava Thompsona... Nevenka će, po svemu sudeći, biti s HDZ-ovcima

10.5.2022.
21:30
VOYO logo

Zbog proslave 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, raskol na političkoj sceni, ali i u samoj obitelji Tuđman. HDZ i kći Nevenka svečani program organiziraju u Zagrebu.
Sin Stjepan i Domovinski pokret od Vukovara do Osijeka iznose optužbe da to ne rade u glavnom gradu jer su ih u tome spriječile "vlasti", i to na svim razinama - gradskoj, državnoj i crkvenoj. Dajana Šošić

S jedne je strane inicijativa okupljena oko Stjepana Tuđmana i Domovinski pokret, s druge strane je HDZ. A u sredini između dvije proslave je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
Stjepo Bartulica je rekao što smatra zašto je tome tako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To zna najbolje gospodin Stjepan Tuđman, ali očito nije oduševljen stanjem u HDZ-u."

Mario Kapulica (HDZ) pak kaže: "Tuđman je bio ujedinitelj nije djelitelj… Mi ćemo ovaj događaj obilježiti na veleban način. Neka dođe i Stjepan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali on za to ne želi niti čuti. Upravo Stjepan Tuđman sve redom proziva za opstrukciju njihove proslave:

"Naš plan da 14. svibnja u Zagrebu upriličimo jednu veliku svehrvatsku (dakle nadstranačku) proslavu 100. obljetnice rođenja predsjednika Franje Tuđmana, vlasti su onemogućile - i državna i gradska, pa čak i crkvena! Vrlo vjerojatno su se prepali da bismo mogli dovesti Thompsona na Jelačić plac. No svejedno će Marko Perković u subotu pjevati, ali u Osijeku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative okupljene oko Stjepana Tuđmana tvrde da su organizaciju preselili u Vukovar, jer im u Zagrebu održavanje proslave na glavnom zagrebačkom trgu grad nije omogućio.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba odgovara: "Stigao je zahtjev, povjerenstvo je tražilo program, ali on nikada nije došao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i Sabor im je, tvrde iz inicijative, u svojim prostorima uskratio dobrodošlicu.

"Tražili smo prostor u saboru, to nije omogućeno", potužio se Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapulica mu uzvraća: "Sabornica se može iznajmiti samo na zahtjev političkih stranaka ili organizacija, a koliko sam upućen niti jedna stranka ili organizacija to nije zatražila."

Tako će se Tuđmanu u čast u Vukovaru položiti vijenci na Memorijalnom groblju, te održati svečana akademiju u Gradskom muzeju. U Zagrebu će pak vodstvo HDZ-a zapaliti svijeće na Tuđmanovu grobu na Mirogoju i kod rodne kuće, a održati će se i znanstveno stručni skup na kojem će govoriti i predsjednik stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi hrvatski predsjednik tako će dva puta obilježiti 100. obljetnicu rođenja. Onu u organizaciji HDZ-a centralnu će proslavu imati u dvorani Lisinski, gdje je u veljači 1990. održan i prvi opći sabor HDZ-a."

Na nj je HDZ je pozvao sve članove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Davor Božinović: "Pričekajte subotu… sigurno je da sve ono što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman."

Neslužbeno, u HDZ-u očekuju da će proslavi nazočiti Nevenka Tuđman, dok će njen brat put Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo