Kakav je to pravilnik po kojem 100-postotni invalid ne može na rehabilitaciju?

4.7.2013.
10:55
VOYO logo

Nije pomogla ni žalba upućena direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja je, kao drugostupanjsko tijelo, potvrdila odluku osječkog HZZO-ovog područnog ureda.

I prošle su godine dobili odbijenicu, no ovog su se puta odlučili žaliti

''Ne mogu shvatiti o čemu je riječ. Lana, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize, do 2011. godine išla je na trotjednu rehabilitaciju u toplice, nakon koje se osjećala mnogo bolje. Prošle godine dobili smo prvu odbijenicu, ali se nismo žalili. Nakon nove odbijenice, koju smo dobili u veljači ove godine, žalili smo se višoj instanci, no u lipnju je i od njih stiglo rješenje kojim se odbija financiranje Lanina odlaska'', žali se njezin otac Siniša, ne znajući kome bi se više mogao obratiti, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudno mu je, dodaje, kako nadležni u HZZO-u nisu prihvatili ni mišljenje specijalista fizikalne medicine, koji ističe kako se, s obzirom na klinički status spastičke tetrapareze, preporučuje rehabilitacija u Varaždinskim toplicama u trajanju od tri tjedna.

U ambulantnom listu Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju osječkog KBC-a jasno stoji da je Lana nepokretna, u invalidskim kolicima, da nijedan transfer ne obavlja samostalno, uspravlja se uz punu pomoć jedne osobe te kratko stoji uz pridržavanje dviju osoba. Osim toga, istaknut je spasticitet sva četiri ekstremiteta, nešto jače na rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih četvero živi od 2.500 kuna mjesečno

''Od moje plaće te Lanine naknade, koja iznosi 2.500 kuna mjesečno, živimo nas četvero. Trotjedni boravak u Varaždinskim ili nekim drugim toplicama teško možemo financirati. Što dalje, ne znam'', ogorčen je Siniša.

Dodaje kako ne krivi djelatnike u HZZO-u, koji vjerojatno rade prema pravilnicima i slijepo ih se drže. Ako je tako, misli on je kako pravilnike treba mijenjati i prilagođavati ih stanju na terenu. Ne sumnja da slučajeva sličnih Laninom u Hrvatskoj ima još mnogo, pa se javnosti obraća u ime svih sličnih njegovoj kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Lana je 100-postotni invalid i bez pomoći drugih osoba život joj je nemoguć.

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo