10 NAJVAŽNIJIH STVARI IZ REVIZIJE KOJU JE OBJAVIO RAMLJAK: / Tko su najveći gubitaši i koliko Agrokor sada manje vrijedi?

Image
Foto: Pixsell; Agrokor

Kompliciranim poslovnim rječnikom i s puno brojki, Ante Ramljak danas je prezentirao rezultate revizije obavljene unutar koncerna Agrokor.

5.10.2017.
17:21
Pixsell; Agrokor
VOYO logo

Image
OBJAVLJENI REZULTATI REVIZIJE AGROKORA: /

Najgora situacija je u Konzumu, gubitak se mjeri u milijardama, pročitajte cijelo izvješće

Image
OBJAVLJENI REZULTATI REVIZIJE AGROKORA: /

Najgora situacija je u Konzumu, gubitak se mjeri u milijardama, pročitajte cijelo izvješće

1. Revizori su morali otvarati i izvješća iz 2015.

Revizija je obuhvatila 27 društava u Hrvatskoj, tri društva u Srbiji i tri društva u BiH. Na današnjoj prezentaciji prikazani su isključivo rezultati pojedinih kompanija u sastavu koncerna (Tisak, Konzum, Belje, Vupik i PIK Vinkovci te Jamnica, Roto, Ledo i PIK Vrbovec), a ne podaci za čitav Agrokor d.d. Tijekom revizije otvarana su i izvješća za 2015. godinu jer se, kako je rečeno, pokazalo da su neke stvari u 2015. bile krivo knjižene.

2. Konzum i Tisak su najveći gubitaši

Ukupni gubitak svih kompanija u maloprodaji iznosi 2.247 milijardi kuna, od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto tog gubitka. Konzum je imao -1.859 milijardi kuna, a Tisak gubitak od 388 milijuna kuna. Iako je prema ranije objavljenim izvješćima za Konzum bila prikazana dobit od 235 milijuna kuna, stvarno stanje stvari je pokazalo gubitak od jedne milijarde i 407 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Konzum već godinama ima gubitak iznad visine kapitala

Prema sadašnjim izračunima, izvjesno je da je Konzum i u prijašnjim godinama bilježio gubitak iznad visine kapitala. U 2015. godini je taj gubitak iznosio 5 milijardi i 38 milijuna kuna, a ranije je izvještavano kako je za tu godinu Konzum imao pozitivan kapital od dvije i pol milijarde kuna.

4. U Konzumu prikazivana veća dobit no što je uistinu bila

Gubitak Konzuma u 2016. godini iznosi jednu milijardu i 859 milijuna kuna. Bilanca je stoga negativna, a uočeno je i da je Konzum godinama imao manju dobit no što je prikazivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Agrokorova stvarna vrijednost je 13 milijardi kuna manja

Agrokorove kompanije vrijede 13,4 milijardi kuna manje no što je to ranije bilo prikazano. Šefica financija Konzuma, Ines Lozić, kazala je kako je glavni razlog ovih razlika u vrijednosti proizašao iz testa vrijednosti imovine, odnosno testa na umanjenje vrijednosti imovine.

6. Izvješća iz 2015.

Ramljak glavnog krivca za negativno poslovanje Konzuma vidi u izvješćima iz 2015. godine. Da nije bilo jednokratnih stavki otpisa u 2016. godini, Konzum bi, kaže, poslovao pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Ključna brojka - 10 milijardi

Revizija je napravile ispravke u svim kompanijama, te je ukupna brojka tih ispravaka čak 10 milijardi kuna.

8. Međusobna dugovanja

Najjači udarac poslovanju Agrokorovih tvrtki su zadale rezervacije od 50 % što se odnosi na međusobna potraživanja unutar grupe Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Ramljakov optimizam

Ramljak je naglasio kako u prvih deset mjeseci deset mjeseci Agrokor pokazuje dobre rezultate te kako će do kraja godine sve kompanije unutar koncerna poslovati pozitivno.

10. Cijelo izvješće u ponedjeljak

Ramljak kaže kako će nakon objave kompletnog izvješća odgovoriti na pitanje planiraju li podići kaznenu prijavu. Cijelo izvješće će biti objavljeno u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike