obrana ljudskih prava / 'Ustav očito ne štiti prava manjina pa će to učiniti građani'

Pitanja ljudskih prava i prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se oslanja na odluku većine, ocijenila je u četvrtak u Zagrebu Vesna Pusić.

24.10.2013.
11:31
VOYO logo

Na otvaranju konferencije ILGA-Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), krovne organizacije LGBTI zajednice u Europi, čija je ovogodišnja tema 'Obitelj je važna', gostovala je i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Prava manjina ne bi smjela biti podložna referendumu jer ona se oslanjaju na većinu. Na taj način bi mogli ukinuti sva prava koje manjine imaju. Ustav očito ne štiti prava manjina pa će to morati učiniti građani", poručila je Pusić odgovarajući na pitanje novinara o odluci saborskog Odbora za Ustav koji je Saboru predložio da za 1. prosinca raspiše referendum o tome hoće li se u Ustav unijeti definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa U ime obitelji.

Pusić je istaknula da upravo zato postoje institucije predstavničke demokracije kako bi branile i manjine koje nemaju dovoljno ruku da se brane prevlašću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato je zapravo na građanima Hrvatske da obrane građanska i ljudska prava sviju, znajući da braneći ljudska prava jedne manjine već odmah sutra brane i svoja ljudska prava", naglasila je.

Sanja Juras iz Kontre smatra kako je Vlada trebala spriječiti održavanje diskriminatornog referenduma na kojem će se odlučivati o braku.

"Vaša vlast bi trebala imati hrabrosti spriječiti da se referendum održi", zaključila je Gabi Calleja iz ILGA-Europe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo