27 MILIJUNA KUNA DA POŠTARI NE KASNE / Starih vozila su se riješili, stižu nova, a ovo su detalji posla: 'Prosječna starost je 3 godine, to nam je jako važno...'

Hrvatska pošta će za 3.628.494,60 eura nabaviti 51 poluteretno vozilo, 14 teretnih i pet osobnih vozila

15.6.2021.
7:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Zagrebu se u subotu održala javna dražba automobila, na kojoj su se po povoljnim cijenama mogla nabaviti neka od rashodovanih vozila državnih tvrtki i institucija. Među njima su bili i brojni crafteri, transporteri i caddyji koji su nekada služili djelatnicima Hrvatske pošte za obavljanje poslova dostave paketa i pošiljaka.

Ova daleko najveća logistička tvrtka u državi inače ima vozni park od više od 3500 vozila, a koja godišnje prelaze 47 milijuna kilometara, pa se vozila u pošti često mijenjaju. Nedavno su tako objavili javni natječaj za nabavu vozila putem operativnog leasinga, a odluka o odabiru objavljena je 29.travnja 2021. godine te su ugovori s odabranim tvrtkama već sklopljeni.

Vozni park u značajnoj je mjeri obnovljen

Iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte pojasnili su nam kako je spomenuti natječaj bio podijeljen u tri grupe: 51 poluteretno vozilo, 14 teretnih i pet osobnih vozila, koji će ukupno koštati oko 27.177.420,06 kuna.

Na natječaju za poluteretna vozila odabran je OTP leasing d.d., a vrijednost nabave iznosi 1.847.706,00 eura bez PDV-a. Za teretna vozila odabran je BKS leasing Croatia d.o.o., a ova nabava prema podacima koje smo dobili iz Ureda za korporativne komunikacije iznosi 1.668.543,60 eura bez PDV. Pošta planira nabaviti i pet osobnih vozila. Ta će pak vozila uzeti preko OTP Leasing d.d., a vrijednost nabave iznosi 112.245,00 eura bez PDV-a.

"U proteklim godinama provodimo snažan investicijski ciklus te je i vozni park u značajnoj mjeri obnovljen. Prosječna starost vozila smanjena je na tri godine, što je iznimno važno za kvalitetu pružanja naših usluga", pojasnili su nam iz Hrvatske pošte. Za nova vozila, u Hrvatskoj pošti iskeširat će ukupno 3.628.494,60 eura bez PDV-a, odnosno oko 27.177.420,06 kuna.

Pošta će u ovom krugu obnove voznog parka nabaviti pet osobnih vozila marke Renault Megane koje će koristiti srednji menadžment te 51 kombi marke Renault Master i 14 Iveco kamiona (10 kamiona nosivosti do 14 tona, četiri kamiona nosivosti do pet tona) za potrebe operativnog poslovanja.

"Također, uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ulažemo u 'zeleni' vozni park koji danas broji 246 vozila (električnih četverocikala, bicikala i mopeda)", nadodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vozila na dražbi nemaju veze s novom nabavom

Nekadašnja službena vozila Hrvatske pošte koja su se mogla kupiti na javnoj dražbi nemaju veze s novim natječajima, pojašnjavaju nam iz pošte nakon našeg pitanja je li nabava novih vozila povezana sa rashodovanim vozilima koja su bila ponuđena na javnoj dražbi.

"Putem javnih dražbi, sukladno ugovoru s TRCZ-om, redovito prodajemo rashodovana vozila. Rashoduju se vozila čija je upotreba neisplativa, odnosno za koja je održavanje preskupo, najčešće ona starija od 10 godina", vele iz Hrvatske pošte pa napominju kako "javna dražba rashodovanih vozila nije povezana s odlukom o nabavi novih vozila iz travnja 2021".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali