Ovo ogromno stvorenje pronašao je radnik koji je izvodio građevinske radove u osnovnoj školi u Australiji. Moljac, najteži do sada pronađen, vraćen je u prašumu koja se nalazi u blizini škole. Moljac može težiti do 30 grama te ima raspon krila od 25 centimetara, iako se ove dimenzije odnose na ženke. Mužjaci su otprilike upola manji.

U osnovnoj školi kažu da nikada nisu vidjeli tako ogromnog drvnog moljca. Ravnateljica škole Meagan Steward rekla je da to je bilo nevjerojatno otkriće, iako se s obzirom na lokaciju škole relativno često mogu vidjeti razne životinje poput koala, patki, zmija, kornjača.

Imaju kratak životni vijek

"Nismo bili u školi kada su radnici pronašli moljca, ali su nam napravili nekoliko fotografija", rekla je ravnateljica škole Mount Cotton State.

Kako je objasnila Christine Lambkin, kustosica entomologije u muzeju Queensland, ova vrsta moljca javlja se uglavnom kod obala Queenslanda i Novog Zelanda. Poznato je da ova vrsta moljca prvih godinu dana provodi ukopan u stablu drveta jedući.

Poput malih gusjenica, obojani su ljubičastim i bijelim prugama. U parkovima i vrtovima se ukopaju u debla eukaliptusa, a kako rastu, postepeno gube obojane pruge. Prvi put izlaze iz debla kada su veličine oko 2,5 centimetara. Ženka može narasti do 15 centimetara. Pored toga, ženke nisu dobre u letenjue zbog svoje veličine. Imaju kratak životni vijek. Umiru nedugo nakon što se razmnože i polože jaja.