OGLAS

TALIDOMIDSKA TRAGEDIJA / Zvali ga 'čudesnim lijekom' za trudnice, a unakazio tisuće beba: Australska vlada se ispričala 60 godina kasnije

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Lijek njemačke kompanije "Grünenthal" je od 1957. do 1961. godine koristilo oko pet milijuna žena u 50-ak država, iskorišteno je ukupno više od 300 milijuna dnevnih doza talidomida u pilulama od 100 miligrama. Oko 150 preživjelih u Australiji prima potporu vlade

29.11.2023.
13:08
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Australska vlada u srijedu se službeno ispričala žrtvama talidomida, lijeka koji je u razdoblju od 1950. do 1960. uzrokovao deformacije kod tisuća djece diljem svijeta.

Podaja tog lijeka bez recepta za jutarnje mučnine kod trudnica i za nesanicu pretvorila se u najveću tragediju izazvanu proizvodima farmaceutske industrije i postala poznata kao "talidomidska tragedija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugujemo ispriku Australcima, žrtvama talidomida, i Australija se danas konačno ispričava za jedno od najmračnijih poglavlja svoje povijesti", rekao je premijer Anthony Albanese preživjelima u parlamentu, u povodu 62. godišnjice povlačenja lijeka s tržišta.

Oko 150 preživjelih u Australiji prima potporu vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojedobno najavljen kao "čudesan lijek", talidomid se prepisivao od 1956. kao sedativ za ublažavanje mučnine kod trudnica.

Image
veliki dkandal iz 60-ih /

Australija će se tek sada ispričati zbog 'talidomida': Taj lijek su uzimale trudnice pa rađale bebe s oštećenjima

Image
veliki dkandal iz 60-ih /

Australija će se tek sada ispričati zbog 'talidomida': Taj lijek su uzimale trudnice pa rađale bebe s oštećenjima

Lijek njemačke kompanije "Grünenthal" je od 1957. do 1961. godine koristilo oko pet milijuna žena u 50-ak država, iskorišteno je ukupno više od 300 milijuna dnevnih doza talidomida u pilulama od 100 miligrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek je imao užasavajući učinak na fetuse i do povlačenja lijeka s tržišta 1961. rođeno je između 10.000 i 20.000 beba s teškim deformacijama, a najčešće su rođene samo s dijelovima ruku, nogu, sa šakama i stopalima direktno pričvršćenih za trup, bez ušiju, s teškim poremećajima unutarnjih organa, izobličenih lica…

Nekoliko desetaka tisuća novorođene djece umrlo je zbog različitih metaboličkih poremećaja. Nije poznat broj pobačaja koji su počinile majke u strahu i panici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Australiji je prvi na uzbunu pozvao liječnik ginekolog William McBride 1961., nakon što je kod trudnica koje su uzimale lijek primijetio zaostajanje u razvoju i deformacije ploda.

Skandal s talidomidom dogodio se u mnogim zemljama, ponajviše u Europi, ali ne i u SAD-u. Frances Kelsey, farmakologinja koja je radila u američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), nije odobrila farmaceutskoj kompaniji "Richardson-Merrell" stavljanje talidomida na američko tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrala je da su podaci o sigurnosti talidomida nedovoljni te je tražila dodatna ispitivanja o njegovoj štetnosti. Kelsey je svojim odgovornim oprezom i nepopustljivosti pred zahtjevom farmaceutskih kompanija spriječila talidomidska tragediju u SAD-u.

POGLEDAJTE VIDEO: Neprestano su nestašice lijekova, a sad stiže upozorenje: 'Moglo bi biti i gore!' Stigli i prijedlozi o poskupljenjima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Zadranin koji je zalio SDP-ovce tekućinom sada je uhićen zbog - izazivanja požara