ZUCKERBERG ODLUČIO KAZNITI TRUMPA: / 'Blokirali smo njegove račune na Facebooku i Instagramu'

'Vjerujemo da je rizik dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu u tom razdoblju jednostavno prevelik.

7.1.2021.
18:14
afp
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potaknut jučerašnjim događajima u američkom Kongresu, gdje su pristaše aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa uz njegovo svesrdno poticanje izazvali nerede nastojeći spriječiti miran prijenos vlasti na novoizabranog predsjednika Joea Bidena, čelni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg odlučio je snakcionirati Trumpa.

Facebook iskoristio za poticanje, a ne osudu nasilja

Podsjetimo, Trumpovi pristaše probili su kordon policije i upali u zgradu Kongresa, a u neredima je smrtno stradalo četvoro ljudi. Događaj je to bez presedana u novijoj američkoj povijesti i zbog toga je Zuckerberg odlučio učiniti ono što je u njegvoj moći te je blokirao Trumpove račune na Facebooku i Instagramu sve dok ovome ne istekne predsjednički mandat.

"Šokantni događaji u posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava iskoristiti preostalo vrijeme na dužnosti kako bi potkopao miran i zakonit prijelaz vlasti na svog izabranog nasljednika Joea Bidena. Njegova odluka da svoju platformu (Facebook) iskoristi za poticanje, a ne da osudi postupke svojih pristaša u zgradi Kongresa, s pravom je uznemirila ljude u SAD-u i diljem svijeta. Njegove smo objave uklonili jučer procijenivši da bi njihov učinak - i vjerojatno njihova namjera - bilo izazivanje daljnjeg nasilja", napisao je Zuckerberg u objavi na Facebooku.

'Rizik da i dalje koristi naše platforme je prevelik'

"Nakon potvrde izbornih rezultata od strane Kongresa, prioritet je cijele naše zemlje osigurati da preostalih 13 dana do inauguracije novog predsjednika te dani nakon inauguracije prođu mirno i u skladu s utvrđenim demokratskim normama. Tijekom posljednjih nekoliko godina dopustili smo predsjedniku Trumpu da koristi našu platformu u skladu s našim vlastitim pravilima, povremeno uklanjajući sadržaj ili označavajući njegove objave kao neprimjerene kada je njima kršio naša pravila. To smo učinili jer vjerujemo da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom govoru, čak i onom kontroverznom.

No, sada je kontekst bitno drugačiji jer uključuje i korištenje naše platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade. Vjerujemo da je rizik dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu u tom razdoblju jednostavno prevelik. Stoga smo blokirali sve njegove račune na Facebooku i Instagramu na neodređeno vrijeme, a najmanje tijekom sljedeća dva tjedna dok ne završi mirni prijenos vlasti", objasnio je Zuckerberg svoju odluku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali