Play ponuda

Želite posao? Potpišite da se nećete ubiti

shimmer fallback

Svi Kinezi koji žele dobiti posao u tajvanskoj kompaniji Foxconn Technology Group, koja izrađuje Appleove uređaje, moraju svom poslodavcu napismeno obećati da neće počiniti samoubojstvo.

27.5.2010.
16:31
Play ponuda

Bizarni ugovori sastavljeni su zbog saniranja štete nastale sve učestalijim pojavljivanjem imena kompanije u crnoj kronici, budući da se ove godine ubilo već devet osoba koje su prethodno radile u tvornici iPoda i iPhonea. Posljednja žrtva, 19-godišnji Li Hai radio je samo 42 dana za kompaniju koja je inače često prozivana zbog teških radnih uvjeta, piše Business.hr.

Terry Gou, čelnik Foxconn Technology Groupa, ispričao se javnosti zbog smrti koje se vežu uz kompaniju, no to je sve što njegova tvrtka može učiniti. Bogati biznismen kaže da čak ne može ni spavati zbog ovog problema.

Gou kaže kako sa znanstvenog stajališta nije siguran da mogu zaustaviti svaki pokušaj samoubojstva, ali da kao odgovoran poslodavac mora "učiniti sve da spriječimo što više samoubojstava".

Inače, tvornica u Shenzenu u blizini Hong Konga zapošljava oko 300.000 ljudi.

Foxconn je nakon niza samoubojstava od svojih zaposlenika zatražio da potpišu ugovor prema kojemu neće počiniti samoubojstvo te da će zatražiti medicinsku pomoć ako to bude potrebno. Kopiju ugovora tamošnjim je novinama dostavio jedan od zaposlenika, no iz Foxconna nisu željeli potvrditi da su od radnika zatražili pisano obećanje da se neće ubiti.

Službeno je poznato da je tvrtka nakon ubojstava angažirala čitav niz psihijatara koji su se počeli baviti mentalnim stanjem njihovih radnika.

Play ponuda
Play ponuda