Osam osoba je uhićeno u Kini nakon eksplozije plina u stambenoj četvrti u kojoj je proteklog vikenda poginulo 25 ljudi, priopćile su u petak mjesne vlasti. Eksplozija se dogodila u nedjelju u Shiyanu, oko 1200 km jugozapadno od Pekinga. U njoj su uništeni dvokatnica i tržnica na kojoj su trgovci i stanovnici kupovali zajutrak.

Na video snimkama koje su načinili očevidci vidi se nekoliko uništenih zgrada. Mobilizirano je oko 2000 pripadnika spasilačke službe, a 900 ljudi je evakuirano iz okolnih zgrada koje su prijetile da će se urušiti.

Uhićeni zbog nemara

U petak je gradska uprava u Shiyanu priopćila da je uhićeno osam osoba zbog nemara. Među njima je i direktor tvrtke koja upravlja plinskom mrežom.

"Sigurnost plinovoda nije bila optimalna" i "bilo je ozbiljnih propusta u korištenju opreme", objavila je gradska uprava na svom službenom računu, dodajući da je istraga u tijeku.

Česte industrijske nesreće

Dan prije eksplozije u Shiyanu osam osoba je izgubilo život kada je iz tvornice kemikalija na jugozapadu Kine istekla otrovna tekućina. Industrijske nesreće su razmjerno česte u Kini zbog nepoštovanja sigurnosnih propisa i stanovite nebrige služba koje bi trebale paziti na njihovu provedbu.