ZASTRAŠUJUĆA FOTKA ŠIRI SE DRUŠTVENIM MREŽAMA: / Crnogorac ubio morsku kornjaču, čeka ga kazna suda

9.8.2017.
13:51
Facebook
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

WWF naglašava da čin namjernog i potpuno besmislenog ubijanja morske kornjače pokazuje nisko razvijenu svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta, što jasno govori kako se hitno mora promijeniti pristup zaštiti morskih organizama.

"Morske kornjače stradavaju radi različitih ljudskih aktivnosti, primjerice diljem svijeta kao slučajan ulov tijekom ribolova, bivaju povrijeđene u kontaktu s plovilima ili ugibaju od progutanog plastičnog otpada koji pluta morima", upozorio je stručnjak za ribarstvo u WWF-u Adriji Danijel Kanski.

U priopćenju se naglašava da su prema crnogorskom 'Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta', morske kornjače zaštićena vrste te je zabranjeno njihovo uznemiravanje, hvatanje i ubijanje.

Kanski naglašava da se zbog konstantnog povećavanja turističkih aktivnosti na području Jadranskog mora, morske kornjače sve češće susreću s ljudima, što ponekad završava sramotnim ishodom. Takvi incidenti ugrožavaju i samu percepciju Crne Gore kao poželjne turističke destinacije, jer gosti sve češće biraju očuvane ekosustave koji obiluju životom, rekao je.

Zločin u Stolivu

"Susreti s morskom kornjačom ostaju upamćeni kao najbolja turistička ronjenja, a ronioci se vraćaju na mjesta na kojima postoji mogućnost susreta s tim životinjama. Čuvajmo morske kornjače jer su one ogledalo našeg ponašanja prema moru i nemojmo dopustiti da se unište ti prekrasni morski divovi koji su primjer spokoja morskih prostranstava", kazao je Kanski u priopćenju.

Društvenim se mrežama ovih dana proširila fotografija na kojoj se vidi kako muškarac u kratkom ronilačkom odijelu ostima probada veliku morsku kornjaču. To se dogodilo u Stolivu u Crnoj Gori. Muškarac je saslušan kod suca, koji treba odlučiti za koje će ga djelo optužiti. Naime, po crnogorskom Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta, morske kornjače spadaju u zaštićene vrste te je zabranjeno njihovo uznemiravanja, hvatanje i ubijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali