ZAŠTO JE UBOJICA IZ KAZANJA KRENUO U KRVAVI POHOD I ŠTO ZNAČI JEZIVA PORUKA: / 'Nosio je to u sebi, šutio, trpio i onda puknuo kao vulkan...'

'Očito je ovo situacija u kojoj ljutit i razočaran čovjek ne vidi ikakav suvisli izlaz niti civiliziran način provedbe zakonskih normi pa sam odluči dijeliti pravdu',

11.5.2021.
16:26
Profimedia

Devetnaestogodišnji Ilnaz Renatovič Galjaviev počinio je danas zastrašujuć pokolj u školi u ruskom gradu Kazanju ubivši najmanje devetero ljudi. Nakon napada stizale su različite informacije, kako o broju mrtvih, tako i o napadačima - prve vijesti govorile su da se radi o dvojici napadača, a kasnije je da je Galjaviev djelovao sam. Većina žrtava bili su učenici škole, a neki su poginuli pokušavajući se spasiti skačući kroz prozore škole.

Gajaviev je, inače, student četvrte godine Kazanskog sveučilišta TISBI, a nakon uhićenja policiji je izjavio da "mrzi sve" i da je napad izveo kako bi svi znali da je on "bog".

Poručio da će 'danas ubiti puno smeća'

Prije samog napada na jednoj društvenoj mreži napadač je objavio fotografiju na kojoj pozira u vojnoj opremi i s maskom na licu preko koje je otisnut natpis "Bog". "Danas ću ubiti mnogo smeća, a potom i sebe", napisao je u poruci prije krvavog pohoda. Osim iskazanog prezira i mržnje, zasad nije poznato je li mladić iz prijestolnica većinski muslimanske regije Tatarstan imao drugih, konkretnih motiva za ovaj zločin.

U Rusiji su pucnjave u školama mnogo rjeđe nego, primjerice, u SAD-u. Posljednja se dogodila u Kerču na poluotoku Krimu 2018. godine kada je jedan student na tamošnjem sveučilištu ubio 19 ljudi, a potom i sebe. Takvi napadi najčešće imaju isti obrazac u kojem su napadači uglavnom dotad mirni i povučeni tinejdžeri koji iznenada "puknu" te počine pokolj koji prethodno najave putem društvenih mreža.

'Očito je sam odlučio dijeliti pravdu'

Zašto je tako, upitali smo psihologinju iz Splita Mirjanu Nazor, koja smatra da su se u tom mladiću dugo nakupljali ogorčenje, ljutnja i bijes, moguće vezani i uz sredinu gdje je počinio pokolj.

"On je to očito nosio u sebi i vjerojatno nije imao načina istresti to iz sebe. Očito je ovo situacija u kojoj ljutit i razočaran čovjek ne vidi ikakav suvisli izlaz niti civiliziran način provedbe zakonskih normi pa sam odluči dijeliti pravdu", kazala je psihologinja Nazor uz opasku da se još uvijek ne zna mnogo o motivima napadača iz Kazanja.

To što se prije zločina fotografirao s maskom na kojoj je pisalo "Bog" ona tumači nemarom prema mentalnom zdravlju mladih.

"Neosjetljivi smo na to u kakvoj sredini u kakvoj odrastaju djeca, što ih muči i što ih smeta pa se često nitko ne obazire na njihove vapaje. Onda dođu u situaciju u kojoj posežu za očajničkim potezima poput ovoga", smatra ona.

'Šuti, trpi, a onda bukne kao vulkan'

Nazor naglašava kako je takve mladiće nabijene bijesom, očajem i neshvaćenošću često lako radikalizirati raznim političkim i svjetonazorskim idejama.

"Okolina često pothranjuje te radikalne načine rješavanja problema u stilu: nema blagog načina, treba žestoko ili nikako. U takvim situacijama mlade osobe poput ovoga sebe mogu vidjeti kao nekog osloboditelja ili kao što je ovaj rekao - Boga. Dakle, on smatra da može druge spasiti ali samo na radikalan način, jer se očito u odrastanju nije susretao s uobičajenim načinima suočavanja s problemima, nego - šuti, trpi, a onda bukne kao vulkan kojeg više ništa ne može zaustaviti", rekla je Nazor.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali