Play ponuda

WHO TRAŽI DA UKIDANJE MJERA PROTIV PANDEMIJE IDE POSTUPNO: / 'Trebalo bi proći najmanje dva tjedna između svake faze'

Image
Foto: Profimedia
15.4.2020.
19:29
Profimedia
Play ponuda

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je poručila državama koje kreću s ublažavanjem mjera protiv širenja pandemije koronavirusa kako bi trebale pričekati najmanje dva tjedna između svake faze tranzicije da bi se mogli procijeniti utjecaji takvih promjena. Naime, neke od zemalja koje je virus najteže pogodio razmišljaju o ukidanju karantena i uspostavljanju prijelazne faze prema povratku u normalu. U WHO-u smatraju da takvi potezi trebaju biti postupni, kako bi se procijenio utjecaj prethodnog popuštanja mjera prije sljedećih popuštanja, piše Reuters.

Image
SLOVENIJA, AUSTRIJA I ŠPANJOLSKA UBLAŽAVAJU RESTRIKCIJE, WHO SAVJETUJE: /

'Mjere se moraju ukidati polako i kontrolirano'

Image
SLOVENIJA, AUSTRIJA I ŠPANJOLSKA UBLAŽAVAJU RESTRIKCIJE, WHO SAVJETUJE: /

'Mjere se moraju ukidati polako i kontrolirano'

"Da bi se smanjio rizik od ponovnih žarišta, zemlje bi trebale mjere ukidati postupno. Ograničenja na različitim radnim mjestima, u obrazovnim ustanovama i pri društvenim aktivnostima trebaju se smanjiti na temelju procjene epidemioloških rizika i socioekonomskih koristi. U idealnom slučaju trebalo bi proći najmanje dva tjedna (što odgovara inkubacijskom razdoblju covida-19) između svake faze tranzicije, kako bi se omogućilo dovoljno vremena za razumijevanje rizika od nastajanja novih žarišta", poručuju iz WHO-a.

Vlada Španjolske, jedne od najpogođenijih zemalja, dozvolila je rad nekim građevinskim i trgovačkim kompanijama, iako će trgovine, kafići i druga javna mjesta biti zatvoreni najmanje do 26. travnja. Italija, zemlja s preko 21.000 umrlih od koronavirusa će još neko vrijeme zadržati totalnu karantenu, dok su Danci danas otvorili vrtiće i škole za učenike nižih razreda.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda