OGLAS

Zbog Rusije i nafte / Vučićev trbuhozborac, znan i kao 'Vučićev Vučko': 'Hrvati nikad nisu prošli proces denacifikacije'

Image
Foto: YouTube/screenshot

Rekao je da Srbija na granici ima 'povampireni nacizam', da 'treći svjetski rat već traje', da 'Srbija mora pokušati u njemu ne sudjelovati'...

9.10.2022.
13:34
YouTube/screenshot
VOYO logo

Dragan Vučićević je u medijskom prostoru Srbije (i nešto malo šire) neslavan kao direktor ultranacionalističkog tabloida "Informer", ali i kao trbuhozborac predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovu potonju titulu po tko zna koji put potvrdio je gostujući u petak u emisiji "Novo jutro" na TV Pinku, u kojoj je ustvrdio da "su Hrvati jedna od rijetkih nacija koja nije prošla proces denacifikacije". U tom svojstvu takva optužba, totalno poput one kojom Putin pravda svoj rat u Ukrajini, nije mogla proći bez odjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučićević je protumačio odluku Europske unije točno onako kako ju je protumačio Vučić, optužujući pritom Republiku Hrvatsku danas za ono što je činila kvislinška paradržava NDH u Drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Vučićević rekao to da se novim paketom sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini zabranjuje svaki transport ruske nafte preko teritorija EU-a. Bez iznimke.

Image
'samo radite svoj posao' /

Vučić u Pragu novinarki RTL-a rekao da je histerična: 'Ni vi ni vaše rukovodstvo nećete voditi politiku Srbije'

Image
'samo radite svoj posao' /

Vučić u Pragu novinarki RTL-a rekao da je histerična: 'Ni vi ni vaše rukovodstvo nećete voditi politiku Srbije'

Odluka posljedično znači i to da ubuduće Srbija u svoju rafineriju u Pančevu može nastaviti uvoziti naftu kroz hrvatsku JANAF, ali samo pod uvjetom da to nije nafta iz Rusije. Vučićević je u emisiji iznio apsolutno sve teze s kojima se Vučić proteklih dana po tom pitanju obrušio na službeni Zagreb, na RH, čak retorički i na "Hrvate koji ovo čine još od 1941.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučićević je uredno odrecitirao i sve ono što je posljednjih dana govorila i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Otišao je čak korak dalje, pokušajem da kao rezultat političkog i diplomatskog genija Vučića proglasi to što odluka o zabrani ruske nafte kroz JANAF stupa na snagu tek 5. prosinca.

"Moći ćemo znači da uvozimo naftu i kroz oktobar i kroz novembar", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, u tekstu odluke EU-a o tom paketu 5. prosinca spominjao se još i u radnoj verziji, tako da je Vučić na skupu u Pragu mogao "izboriti" nešto samo ako je imao na raspolaganju moćan vremeplov. Vučićević nije spominjao nikakav vremeplov i teško se oteti dojmu da je svjesno, po tko zna koji put, iznosio Vučićevu službenu verziju političke stvarnosti.

Vučićević nije spominjao da je uzrok "potpunom ludilu" suštinski to što je Srbija uz Bjelorusiju jedina zemlja u Europi koja zbog rata u Ukrajini nije baš nikakvom konkretnom mjerom protiv Rusije. Nazivao je "ludacima" one u Hrvatskoj koji traže da se zatvori JANAF za rusku naftu. On je, doduše, to nazvao da se "zatvara JANAF za natu Srbiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li samo vidjeli jučerašnji nastup hrvatskih novinara prema Vučiću, tu neodgojenost, taj bijes", tako je opisao incident između Vučića i RTL-ove reporterke, optužio je Večernji list da izvrće Vučićeve izjave...

Govorio je dalje da su "hrvatski novinari to činili po zadatku", "da je smisao postojanja Hrvata raditi protiv Srbije" i slično. Postavljao je pitanja je li razlog tome što "su Hrvati jedva dočekali da…" i ono s Jasenovcem i ono s ubijenom srpskom djecom iz 1995. itd. U tom kontekstu je spomenuo i "mrzitelje đilasovskog tipa iz Beograda", sjetio se nagaziti i bivšeg predsjednika Borisa Tadića kao protunacionalnog političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda je došao do onog dijela. Voditelj, koji se u pravilu slagao sa svime što mu je gost izgovarao, primijetio je da je Josip Broz Tito na svjetskom planu izgladio hrvatsku odgovornost za ustaške zločine.

"Hrvati su jedna od rijetkih europskih nacija koja nikada nije prošla kroz proces denacifikacije. Bilo je nekih glumatanja, ali oni se nikad nisu sa svojim zločinima suočili, nikad se nisu pokajali, ispričali", kazao je Vučićević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, Vučićević je točno rekao da u Hrvatskoj ima ulica nazvanih po ljudima, primjerice, Miru Barešiću, osuđenom nacionalističkom teroristu, po ustaškom ideologu Mili Budaku i tome slično. Ali, nije ostao na tome, nego je to proširio na optužbu da je ustaška ideologija postala "službena" u službenom Zagrebu.

Otišao je još i dalje, proširio je ustašku nostalgiju na cijelu naciju, pa je za dizanje desnice u znak ustaškog pozdrava kazao: "To je njima postao dio nacionalnog identiteta!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija na granici ima povampireni nacizam", kazao je, a u drugom dijelu emisije: "Rat je u svijetu, rat je u Europi, treći svjetski rat je toku, samo što nije objavljen. Moramo da se ponašamo u skladu s tim."

Za EU je rekao da se cijela njena politika od veljače i ožujka svodi na autogolove, često se pozivao na Viktora Orbana, pa je tako citirao da je ovaj za EU rekao da si je EU pucala prvo u jedno, pa u drugo koljeno, sad i u mozak. Skup u Pragu je opisao kao pun svađa, sukoba, psovki među sudionicima, govorio je o ratnim strastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo u Srbiji pokušati preživjeti i moramo pokušati da ne sudjelujemo u barem jednom ratu", kazao je na kraju.

Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo