NA SJEVERU KOSOVA / Vučić podržava bojkot lokalnih izbora, a glasnogovorniku EU-a poručio: 'Nije li te bar malo sram'

Image
Foto: Shutterstock

Stranka Srpska lista je uz podršku Aleksandra Vučića birače na sjeveru Kosova pozvala da ne sudjeluju na izborima. Tim 'šalju jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici'

22.4.2023.
16:23
Shutterstock
VOYO logo

Europska unija pozvala je u subotu sve strane na suzdržanost uoči lokalnih izbora u četiri općine na sjeveru Kosova, dok je vodeća politička stranka kosovskih Srba – Srpska lista (SL), pozvala na bojkot, koji je podržao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici SL-a, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik EU-a Peter Stano ocjenio je "veoma razočaravajućom" odluku SL-a da ne sudjeluje na izborima,  izvijestio je u subotu Radio Slobodna Europa (RFE).

Image
dvostruki kriteriji? /

Dodik izvrijeđao američkog veleposlanika zbog sastanka s Vučićem, nazvao ga i ljigavcem

Image
dvostruki kriteriji? /

Dodik izvrijeđao američkog veleposlanika zbog sastanka s Vučićem, nazvao ga i ljigavcem

Srpska lista, sestrinska stranka srbijanske vladajuće stranke SNS predsjednika Vučića, poručila je biračima da su izbori "nedemokratski" i pozvala da "sva biračka mjesta budu prazna 23. travnja", čime će Srbii sa sjevera "poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik Srbije pozvao je u subotu Srbe na Kosovu da "pokažu koliko su ujdinjenini" i da ih prištinske vlasti "ne mogu gaziti".

Vučić je danas novinarima, nakon prikaza sposobnosti, naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS) "Granit 2023", rekao kako je iznenađen izjavom glasnogovornika EU-a Petera Stana koji je "razočaran jer Srbi ne žele sudjelovati u izborima" i ponovio da EU ima obvezu u provođenju dosadašnjih sporazuma kojima je bila jamac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi su, istaknuo je Vučić, do sada sudjelovali "u četiri ili pet različitih izbornih ciklusa koje su organizovale prištinske vlasti", a "nije trebalo sudjelovati niti u jednom dok se ne formira Zajednica srpskih općina" na Kosovu, što je obveza Prištine iz briselskog sporazuma, postignutog pod pokroviteljstvom EU-a i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

"Deset godina kasnije - a za to nije kriva samo Priština, već Europska unija koja je jamac provođenja briselskog sporazuma i to nije provela u djelo - Srbi su i dalje predmet maltretiranja, šikaniranja i sad kažu: nećemo, dok ne provedete ono što ste potpisali", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, veoma ljutito, poručio Peteru Stanu da se treba sramiti zbog svojih ocjena.

"Ubijaju nam ljude, a kažete da ste razočarani što mi ne sudjelujemo na izborima. Mislim na tog glasnogovornika EU-a i pitam ga: zar te nije bar malo sram?", rekao je Vučić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograd se 27. veljače u Bruxellesu suglasio s prijedlogom europskog plana za Kosovo, a potom 18. ožujka u Ohridu i s Aneksom za provođenje tog plana, ali time nisu prestali prijepori dviju strana o prioritetima i načinu implementacije.

Srpska strana inzistira da je ključni preduvjet nastavka provedbe formiranje Zajednice srpskih općina, što vlasti u Prištini, unatoč pritiscima EU-a i SAD-a koji podržavaju europski plan, odbijaju učiniti tvrdeći kako ZSO ne može imati izvršne ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski premijer Albin Kurti inzistira da ZSO može doći na dnevni red tek kad Srbija prizna Kosovo, dok srbijanski državni vrh ustrajno ponavlja ponavlja "crvene linije" Srbije da neće prihvatiti članstvo Kosova u UN-u i međunarodnm organizacijama.

Srbi će na dan izbora na sjeveru Kosova "biti mirni, odgovorni i čekati neka bolja vremena u kojima će važiti Povelja UN-a i međunarodno pravo i kad će se poštivati potpisani sporazumi", poručio je u subotu Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo