VRATILA SE POŠAST KOJA JE UBILA MILIJUNE: / Zabilježena tri oboljela od bubonske kuge, bolesti koju su u 14. stoljeću zvali 'crna smrt'

Bolest može biti kobna za čak 90 posto zaraženih ako ne krenu s liječenjem, što uključuje uzimanje nekoliko vrsta antibiotika

20.11.2019.
21:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bubonska kuga, koja je ubila milijune i uništila civilizacije, ponovno se vratila nakon što je 55-godišnji muškarac u na sjeveru Kine pojeo divljeg zeca i zarazio se ovom opakom bolešću. Čak je 28 osoba koje su bile u kontaktu s oboljenim muškarcem stavljeno u karantenu. No, kako piše Independent, taj muškarac nije jedini jer su proteklog tjedna u Kini tri osobe oboljele od bubonske kuge.

Zdravstvena uprava u autonomnoj regiji unutarnje Mongolije kaže da se oboljeli muškarac liječio u bolnici u gradu Huade. Ista zdravstvena uprava dodala je da je 12. studenog dvojici pacijenata iz istog područja dijagnosticirana pneumonična kuga i to u Pekingu. Misli se da ta dva incidenta nisu povezana. Smatra da se da je pneumonična kuga, koja je teža verzija bubona, vrsta kuge koja je uglavnom bila odgovorna za Crnu smrt u Europi tijekom 14. stoljeća.

Bolest može biti kobna za čak 90 posto zaraženih ako ne krenu s liječenjem, što uključuje uzimanje nekoliko vrsta antibiotika. Premda je Kina u velikoj mjeri iskorijenila kugu, još se bilježe povremeni slučajevi, često među lovcima koji dođu u kontakt sa životinjama koje nose bakteriju. Zadnje veće poznato izbijanje bolesti dogodilo se 2009. godine kada je nekoliko ljudi umrlo u provinciji Qinghai na sjeverozapadu Kine.

Kada se govori o tom slučaju, tada je Kina bila optužena da je u početku prikrivala epidemiju te omogućila da se bolest proširi i izvan zemlje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali