'FORMULA MIRA' / Zelenski: 'Xi mi je dao svoju riječ i obećao da Kina neće prodavati oružje Rusiji. Vidjet ćemo...'

Image
Foto: Profimedia

'Imao sam čvrst razgovor sa (čelnikom) Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo da li je osoba vrijedna ugleda. Neće jer mi je dao (svoju) riječ', rekao je Zelenskij

14.6.2024.
6:18
Profimedia
VOYO logo

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u telefonskom razgovoru iukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Kina neće prodavati oružje Rusiji, rekao je Zelenskij u četvrtak.

Zelenskij je govorio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na summitu G7 u Italiji. Nije precizirao kada je održan razgovor sa Xijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji javno poznati telefonski razgovor između Zelenskog i Xija bio je u travnju 2023., jedini takav poziv od početka ruske invazije.

"Imao sam čvrst razgovor sa (čelnikom) Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo da li je osoba vrijedna ugleda. Neće jer mi je dao (svoju) riječ, “ rekao je Zelenskij na engleskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden se uključio kad je Zelenskij završio govor, rekavši: "Usput, Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost proizvodnje tog oružja i dostupnu tehnologiju za to, tako da zapravo pomaže Rusiji."

Image
PO PRVI PUT /

Ukrajina dronom pogodila najmoderniji ruski zrakoplov: Nastali krateri od eksplozije

Image
PO PRVI PUT /

Ukrajina dronom pogodila najmoderniji ruski zrakoplov: Nastali krateri od eksplozije

Zelenskij je rekao da ako Kijev i Kina imaju ista stajališta o miru, među njima može doći do dijaloga, te da ako Peking ima alternativni pogled, može pripremiti alternativnu "formulu mira". Ukrajinski čelnik promovirao je svoju viziju mira u Ukrajini, koju naziva svojom "formulom mira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska bi ovog vikenda trebala ugostiti međunarodna izaslanstva iz desetaka zemalja i organizacija na summitu koji će pokušati približiti mir u Ukrajini.

Kina je krajem prošlog mjeseca rekla da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizira Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 40 šefova država i vlada, zajedno s izaslanstvima iz 90 zemalja i organizacija, trebalo bi prisustvovati summitu koji se održava tijekom vikenda u Bürgenstock Resortu na Luzernskom jezeru.

Rusija nije bila pozvana i odbacila je događaj kao zapadnu propagandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bivši veleposlanik Božo Kovačević: Putin je već pristao na uvjete, ali je Zelenski odustao zbog pritiska Zapada

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo