Vlasti pokušale zataškati odlagalište radioaktivnog otpada

Odlagalište radioaktivnog materijala pronađeno je za vrijeme radova u švicarskom gradu Bielu, a vlasti su ga zataškavale 18 mjeseci.

2.6.2014.
12:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Švicarski mediji izvijestili su kako su federalne, regionalne i lokalne vlasti zajedničkim naporima pokušale sakriti činjenicu da se u gradu nalazi odlagalište koje zrači 100 puta više od dozvoljene granice, a sve kako 'ne bi prestrašili 50.000 stanovnika' gradića.

Prema očitanjima s terena, samo 3 sata izlaganja zračenju jednako je kao godina dana izloženosti zakonski dopuštenoj razini zračenja.

Otpad je došao od boje koja se koristila u izradi svjetlećoh brojki na ručnim satovima, a taj je materijal protuzakonit još od 1963. godine. Nakon što je odlagalište pronađeno, vlasti su rekle da je rizik za populaciju malen, a testiranja vode i okoliša počet će sljedeći mjesec.

I dok lokalne i državne vlasti prebacuju odgovornost, François Bochud, predsjednik Federalne komisije za praćenje zračenja, nije bio ni obaviješten o incidentu. 'Vlasti su jako pogriješile i teško će ponovno dobiti povjerenje javnosti', prenosi The Local.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali